Fraude de milioane de euro

DESCINDERI ÎN FORȚĂ LA CONSTANȚA / Hackeri săltați de FBI și Secret Service

3201
2
DESCINDERI ÎN FORȚĂ LA CONSTANȚA / Hackeri săltați de FBI și Secret Service - mascati1copy-1334764793.jpg
Trei percheziții au avut loc, ieri dimineață, la Constanța, și alte 12 în țară pentru destructurarea unei rețele care spărgea site-uri din străinătate, iar prin intermediul unor aplicații și date informatice apela numere cu suprataxă din străinătate, din care obținea un procent de 10 - 15% din valoarea apelurilor pe minut. Gruparea ar fi câștigat astfel peste șase milioane de euro. Unii dintre "creierii" grupării sunt din Constanța, iar ieri procurorii DIICOT de la Ploiești, care coordonează ancheta, i-au ridicat și dus la audieri. Pentru prinderea tinerilor, anchetatorii români au colaborat cu ofițeri de la Secret Service și FBI.

Constănțeni căutați la nivel internațional

Ieri dimineață, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiești au descins simultan în 15 locații din țară: șase din București, trei din Constanța, precum și în Sinaia, Pitești, Brăila, Craiova, Sibiu, co-muna Fintea - județul Dâmbovița. Acțiunea de amploare viza destructurarea unui grup infracțional organizat transfrontalier care era specializat în comiterea de infracțiuni informatice.

Printre persoanele vizate de la Constanța s-a aflat și Marius Viorel Farcaș, de 25 de ani, din Murfatlar. Dar pentru că procurorii aveau mai multe adrese la care acesta s-ar fi putut afla, ei nu l-au găsit în județul Constanța, ci la domiciliul surorii sale, din Pitești. Cel de-al doilea constănțean luat în colimator de procurori este Petru Etcu, de 30 de ani. Acesta, din câte se pare, este unul dintre liderii grupării. Și el a fost condus, ieri, la audieri, urmând ca procurorii să decidă dacă există suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare și a cere arestarea sa pentru o perioadă de 29 de zile.

Cum au făcut rost de șase milioane de euro?

Anchetatorii spun că, în perioada octombrie 2010 - aprilie 2012, Alexandru Ghica și Mihai Valentin Ursu au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat alte 11 persoane, în scopul obținerii de beneficii financiare substanțiale, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate.

Indivizii au obținut, prin interme-diul unor aplicații informatice puse la dispoziție de către Alin Gabriel Ene, date informatice - ip-uri, user, parolă, ale unor conturi de SIP și VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc). Ei au obținut astfel un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut.

În sarcina unui alt membru al grupării, Gabriel Ene, se reține că a perturbat grav, fără drept, funcționarea unui site oficial, pe care  l-a accesat ilegal, redirec-ționând clienții care accesau site-ul către o aplicație pirat și ulterior către o pagină contrafăcută.

De asemenea, în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, Petru Etcu și Eugen George Ghiță au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii, anunțuri de vânzare a unor autoturisme de lux, solicitând potențialilor clienți fie un avans din preț, fie datele unor conturi sau carduri bancare.

Datele astfel obținute au fost utilizate în mod fraudulos pentru transferul unor sume substanțiale de bani din contul titularilor în conturile lor. Valoarea preju-diciului cauzat prin activitatea infracțională depășește suma de 6.000.000 de euro, spun anche-tatorii.

Au încercat să scape de dovezi!

Ionuț Botnaru, procurorul șef al DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiești, a declarat pentru "Cuget Liber", că operațiunea care a avut loc ieri a avut un real succes, unii dintre suspecți fiind prinși chiar în momentul în care comiteau infracțiunile de care erau bănuiți. "La domiciliul unuia dintre ei a fost găsită suma de 100.000 de lei, care se presupune că provine din comiterea de infracțiuni. De asemenea, unii dintre indivizi au încercat să arunce pe geam stick-uri, suporturi de stocare a informațiilor ori alte instrumente pe care le-au folosit la săvârșirea faptelor de care sunt acuzați", ne-a mai declarat procurorul Ionuț Botnaru.

Acuzațiile care le sunt aduse persoanelor acuzate sunt săvârșirea infracțiunilor de acces fără drept la un sistem informa-

tic, în scopul obținerii de date informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate, deținerea fără drept a unor programe informatice, cauzarea unor prejudicii materiale prin in-troducerea de date informatice în scopul obținerii de mijloace materiale. 

Comentează știrea

da
19 aprilie 2012
foarte bine

asa le trebuie. sa vedem insa cum se finalizeaza.

masina cu soldati
24 aprilie 2012
moartea rosie smurd

Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Actual : Cine a îndrăznit să supere FBI-ul
Pagina a fost generata in 0.3186 secunde