Destin tragic și eroism. Povestea din spatele numelui unei străduțe din centrul Constanței

1859

Articole de la același autor

O străduță din centrul municipiului Constanța amintește de eroismul unui ofițer tătar al Armatei Române, căzut la datorie pe frontul de la Mărășești, în 1917. Portretul acestuia a fost readus în atenția opiniei publice de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Tânărul Kiazim Abdulachim avea 20 de ani când a căzut la datorie, pe frontul de la Mărășești. S-a născut în 1897, în municipiul Constanța, fiind fiul lui Bechri și al Naimeei Abdulachim. Fratele său, Selim Abdulakim, născut în 1886, a ajuns primul avocat tătar din România, politician, membru în Parlamentul României, militant pentru cauza etnicilor turci și tătari din țara noastră. De asemenea, sora lor, Sapiye, a fost soția poetului Memet Niyaziy.



După absolvirea şcolii militare, tânărul Kiazim Abdulachim a plecat direct pe front, fiind repartizat comandant de pluton în Compania 1 din Regimentul 9 Vânători. „Ziua de 28 iulie/10 august 1917 a fost o zi sângeroasă în Bătălia de la Mărășești. Comandamentele român și rus au hotărât să execute o contraofensivă pentru recuperarea intrândului realizat de trupele dușmane între comunicația Focșani-Mărășești și Siret, cu participarea Diviziilor 5 și 9 infanterie române și a Diviziilor 13 și 17 infanterie ruse. Regimentul 9 Vânători a participat la acțiunile militare în dispozitivul de luptă al Diviziei 9 Infanterie.

La ora fixată, atacul infanteriștilor s-a dezlănțuit pe toată linia Focșani-Mărășești și până la Siret. Sub ploaia de gloanțe, militarii români ies din tranșee și pornesc la luptă pe terenul descoperit, fără posibilitatea de a se adăposti. Sublocotenentul Abdulachim ajunge până la Putna Seacă, dar este grav rănit. Moare la 4 august 1917, în spitalul din Tecuci”, amintește Oficiul Național pentrul Cultul Eroilor.



După zece ani, în decembrie 1927, osemintele eroului de la Mărășești au fost aduse la Constanța și reînhumate în Parcela de onoare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Cimitirul Central din reședința de județ. Pentru eroismul său, sublocotenentul Kiazim Abdulachim a fost decorat cu Ordinul „Coroana României“ în gradul de cavaler. Ulterior, o stradă din municipiul Constanța a fost numită după soldatul pierit în luptă, iar în semn de cinstire a devotamentului lui, la Constanța a luat naștere, după război, Asociația Culturală și Sportivă „Sublocotenent Kazim Abdulakim“.



Bătălia de la Mărășești – parte a Campaniei militare românești din Primul Război Mondial – s-a defășurat în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Putna și Siret și aliniamentul Muncelu-Mărășești. Confruntarea a avut ca rezultat o victorie defensivă a Armatei române și stabilizarea frontului în zonă până la sfârșitul conflagrației.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4708 secunde