Placă comemorativă, semn de recunoștință pentru personalul medical voluntar

244

Articole recomandate

Primăria Municipiului Medgidia, în colaborare cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I", Filiala Constanța și Asociația Soțiilor de Cadre Militare Medgidia, a organizat, sâmbătă, manifestările prilejuite de "Ziua Armistițiului", cu ocazia sărbătoririi Centenarului victoriilor militare românești din anul 1917. 


Evenimentul a fost organizat în onoarea grupului infirmierelor voluntare scoțiene, membre ale organizației "Spitalele Femeilor Scoțiene", personal medical însoțitor al armatelor ruso - române - sârbe, care s-a aflat în misiune pe frontul din Dobrogea, în Primul Război Mondial. Conducătoarea acestei expediții în România a fost dr. Elsie Inglis, personalitate recunoscută pentru talentul medical și implicarea în mișcarea pentru dreptul de vot al femeilor. Alinând suferința răniților și salvând viețile a mii de soldați care au luptat pentru apărarea Dobrogei în Primul Război Mondial, dr. Elsie Inglis reprezintă un exemplu de filantropie, devoțiune și curaj oferit atât aici, în România, cât și aproape pe toate fronturile Primului Război Mondial. 


La eveniment, au participat, alături de oficialitățile locale, în calitate de invitați, Ambasadorul Republicii Serbia la București, E.S. Branko Brankovic, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, E.S. Paul Brummell. 


Cu această ocazie, a fost dezvelită placa comemorativă ridicată în semn de prețuire și recunoștință pentru dr. Elsie Inglis, cât și pentru personalul medical voluntar, în amintirea infirmierelor și doctorițelor scoțiene. 


Manifestarea a continuat cu ceremonialul religios și depunerea de coroane de flori de către autoritățile române și străine, dar și cu defilarea membrilor asociațiilor de reconstituire militară "Tradiția Militară", "Tomis" Constanța și "Astra Dobrogeană".
 
În cadrul aceleiași manifestări, la Casa de Cultură "I.N. Roman" din Medgidia, au avut loc și expoziția de fotografie cu tema Misiunea "Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Război Mondial", prezentarea de carte a lui Costel Coroban, autorul lucrării "Potârnichile Gri - Spitalele Femeilor Scoțiene în România în 1916-1917" și lansarea oficială a filmului documentar "Dobrogea Multiculturală", realizat de Uniunea Jurnaliștilor din Mass-Media Minorităților Etnice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5582 secunde