Dosarul unui irakian cercetat pentru evaziune fiscală se rejudecă după 10 ani de la comiterea faptei

1149
Dosarul unui irakian cercetat pentru evaziune fiscală se rejudecă după 10 ani de la comiterea faptei - 284cdb7c46b10ddf7ebd0fe60e3a7636.jpg
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au dispus rejudecarea dosarului lui Jamal Sadîk Jamal al Adi, acuzat de evaziune fiscală și condamnat, în luna februatie 2009, de Tribunalul Constanța, la trei ani și șase luni de închisoare. Judecătorii au desființat hotărârea emisă de Tribunal și au dispus trimiterea dosarului la Judecătoria Constanța, aceasta fiind instanța competentă să soluționeze speța de față.
În luna februarie 2009, judecătorii Tribunalului Constanța l-au declarat vinovat pe Jamal Sadîk Jamal al Adi de evaziune fiscală și l-au condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. Prin aceeași sentință, magistrații i-au interzis irakianului dreptul de a administra o societate comercială, dar și pe cel de a fi ales în funcții elective publice și pe cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Mai mult, instanța a dispus expulzarea lui Jamal Sadîk Jamal al Adi de pe teritoriul României, după executarea pedepsei. Cetățeanul irakian a fost, totuși, achitat pentru delapidare, infracțiune de care îl acuzaseră procurorii, judecătorii considerând că infracțiunii îi lipsește unul dintre elementele constitutive. În ceea ce privește pretențiile civile ridicate față de Jamal, Tribunalul a decis admiterea în parte a acțiunii civile și l-a obligat pe suspect la plata sumei de aproape 120.000 de lei către ANAF, cu titlul de despăgubiri civile, reprezentând obligații fiscale neachitate. Totuși, judecătorii au respins restul pretențiilor civile formulate de ANAF, constând în majorări și dobânzi de întârziere aferente debitului principal. Totodată, Jamal Sadîk Jamal al Adi a fost obligat la plata sumei de 2.400 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Sentința dată de Tribunalul Constanța i-a nemulțumit, însă, pe reprezentanții ANAF, dar și pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, motiv pentru care aceștia au atacat-o în apel.
Jamal Sadîk Jamal al Adi a fost trimis în judecată, în luna noiembrie 2007, de procurorii DIICOT Constanța, sub multiple acuzații de fals, uz de fals, fals privind identitatea și delapidare. În sarcina lui Jamal se reține că în perioada februarie - mai 2000 acesta a obținut venituri nedeclarate de peste 150.000 de lei din comercializarea băuturilor alcoolice, iar accizele și TVA-ul, în valoare de aproape 120.000 de lei, nu au fost achitate. Mai mult, procurorii spun că firma care se ocupa cu distribuirea alcoolului, GSM Prodalc SA, din Valu lui Traian, a fost deschisă cu ajutorul unui pașaport fals, pe care figura identitatea fictivă a lui Ahmed M.O. Hadayadi. Dosarul său a ajuns la procurorii DIICOT constănțeni ca urmare a disjungerii unui alt dosar, cetățeanul irakian fiind condamnat în mai multe județe ale țării pentru fapte similare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3446 secunde