Echipa ARCA va încerca să lanseze racheta Helen la sfârșitul săptămânii

658
Echipa ARCA va încerca să lanseze racheta Helen la sfârșitul săptămânii - e785fe017d50ed8e46e6ed13f19a3cdf.jpg
Echipa ARCA se pregătește de lansarea rachetei Helen spre sfârșitul acestei săptămâni, însă condițiile meteorologice vor fi cele care vor impune ziua marelui eveniment.
Potrivit purtătorului de cuvânt Simona Popescu, azi și mâine echipa va ieși pe mare în cadrul ultimelor antrenamente, urmând ca prima încercare de lansare a rachetei să aibă loc începând cu data de 29 octombrie. "Urmează antrenamentele, facem ultimele pregătiri, pentru ca spre finalul săptămânii să încercăm să lansăm racheta. A ieșit și planul de acțiune de la Ministerul Apărării Naționale, toată lumea este pe poziții, însă, totul depinde de vreme. Cei de la Administrația Națională de Me-teorologie ne-au informat că pe 3 și 4 noiembrie vor fi cele mai bune zile pentru a face lansarea, însă vom vedea, poate vom reuși spre sfârșitul acestei săptămâni", ne-a declarat Simona Popescu.
Pentru ca lansarea să aibă loc, condițiile meteo trebuie să se încadreze între anumiți parametri. Spre exemplu, acoperirea cu nori a cerului nu trebuie să fie mai mare de 20%, viteza vântului trebuie să fie de cel mult 5m/s, marea trebuie să fie calmă, de gradul doi maximum.
În dimineața zilei în care se va face lansarea, echipa ARCA va ieși pe mare, la bordul navei militare "Constanța", împreună cu tot echipamentul. Odată ajunși în larg, vor fi demarate procedurile, astfel încât, lansarea propriu-zisă să aibă loc la amiază, când soarele are cea mai mare putere. Asta pentru că balonul solar, cel care va ridica racheta la 14.000 metri altitudine, va avea nevoie de cel puțin trei ore pentru a se umfla și a se înălța. Zborul propriu-zis al rachetei Helen va dura aproximativ o oră. La final, capsula presurizată, la bordul căreia se află echipamente de urmărire și telemetrie prin radio și satelit, camere de luat vederi, va ajunge în spațiul cosmic de unde va transmite imagini.
Urmează apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră și de aterizare în Marea Neagră prin parașutare. În acest timp balonul purtător va ajunge la nivelul mării. Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio și prin sateliți de telecomunicație. Marina Militară împreună cu echipa de comunicații ARCA vor asigura recuperarea elementelor. Întreaga misiune, de la plecarea pe mare până la sosirea la mal, este programată să dureze aproximativ 12 ore, însă timpul poate varia în funcție de rapiditatea cu care va fi recuperată din apă capsula presurizată, cea care va stoca toate imaginile înregistrare în spațiul cosmic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7604 secunde