Elicoptere Black Hawk pentru paramedicii de la Situații de Urgență

425
Elicoptere Black Hawk pentru paramedicii de la Situații de Urgență - xelicoptere-1636453281.jpg
Marți, 9 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat acordul cadru pentru achiziționarea a 12 elicoptere multifuncționale Black Hawk. Acordul a fost semnat între România și Polonia, iar elicopterele urmează să fie folosite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Valoarea contractului este de peste 269 milioane euro fără TVA, iar aeronavele sunt fabricate în Polonia de către compania PZL Mielec.

„Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă. S-au prezentat ofertanţi importanţi. Din păcate, primul a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de 8 elicoptere în loc de 12. Al doilea a avut o ofertă care depăşea preţul maxim cu până la 10% şi astfel era considerată neconformă.

Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru.

Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Elicopterele vor fi livrate la sfârşitul anului 2023, iar instruirea piloţilor şi a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.468 secunde