Enigmele banilor de rată pentru soldați, descâlcite! Care sunt condițiile

5275
Enigmele banilor de rată pentru soldați, descâlcite!  Care sunt condițiile - sus-1628622609.jpg

Articole de la același autor

În această vară, soldații și gradații profesioniști au obținut o victorie, pe „frontul” legislației: au posibilitatea de a transforma compensația de chirie în bani de rată pentru achiziționarea unei locuințe. Dar prevederea legală a dat naștere la divergențe și interpretări, pe care Ministerul Apărării Naționale le-a lămurit, la solicitarea „Cuget Liber”.

Soldații și gradații profesioniști au obținut o victorie, în această vară, când la sfârșitul lunii iunie au obținut posibilitatea de a primi bani de rată în cuantumul compensației lunare pentru chirie. O victorie legală, după ani de insistențe din partea Ligii Militarilor Profesioniști, transpusă în OUG 70/2021 pentru modificarea și completarea Legii 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

„Ordonanța de Urgență permite soldaților și gradaților profesioniști, în cuantumul și condițiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate, justificarea compensației lunare pentru chirie și în situația contractării unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziționării unei locuințe”, precizau la data respectivă reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Noua prevedere legală a stârnit interesul militarilor, mulți sătui să tot plătească chirii și interesați să achiziționeze o locuință prin intermediul programului „Noua Casă” sau printr-un credit ipotecar. Dar, așa cum se întâmplă de multe ori, au apărut și diverse interpretări ale ordonanței, din informațiile noastre soldații primind răspunsuri diferite, de la o unitate la alta, în momentul în care mergeau să solicite informații. Drept pentru care, „Cuget Liber” a solicitat lămuriri Ministerului Apărării Naționale cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii pentru a obține banii de rată, la ce distanță poate să fie locuința față de unitatea unde își desfășoară solicitantul activitatea, cât și cu privire la evaluarea solicitărilor.

Condiții obligatorii pentru a primi bani de rată

Astfel, potrivit reprezentanților ministerului, „cuantumul şi condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie pentru cadrele militare care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe sunt stabilite conform dispoziţiilor art. 201 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1867/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cadrelor militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, potrivit art. 11 din Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, „soldaţii şi gradaţii profesionişti care au contractat un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe, după data intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, au dreptul la compensaţia lunară pentru chirie care poate fi utilizată pentru plata unei rate sau a unei fracţiuni din rată de la data depunerii la compartimentul documente clasificate a opţiunii prin raport, dacă la momentul încheierii contractului îndeplineau condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie”, a mai subliniat M.Ap.N.

„Având în vedere prevederile legale mai sus amintite, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot beneficia de compensaţia lunară de chirie care poate fi utilizată pentru plata unei rate sau a unei fracţiuni din rată, astfel: dacă au contractat un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe, după data intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018, respectiv 9 decembrie 2018; îndeplineau condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie la data contractării creditului ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheierii unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”, ne-a transmis ministerul.

Cât privește plata compensației lunare pentru chirie, se face „de la data înregistrării raportului privind exprimarea opţiunii la compartimentul documente clasificate, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege”. Reprezentanții ministerului au mai arătat că nu este necesar ca SGP-iștii să fi beneficiat de compensație lunară pentru chirie, ci să îndeplinească cerințele pentru primirea acesteia.

O comisie va stabili dacă locuința este destul de aproape de unitatea militară

Soldații și gradații profesioniști care optează pentru plata ratei sau a unei fracții din rată beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie dacă îndeplinesc şi următoarele condiţii, referitoare la locuință: „locuinţa achiziţionată prin credit ipotecar/imobiliar sau prin contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate să fie astfel situată încât să îi permită cadrului militar îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Aprecierea îndeplinirii acestei condiţii se face de către comisia prevăzută la art. 1 alin. 4”, se mai precizează în adresa ministerului. Altfel spus, nu se stipulează ce distanță poate să fie între unitate și locuința achiziționată, dacă trebuie să fie în aceeași localitate sau același județ cu unitatea, aceste aspecte urmând să fie analizate de o comisie.

„Având în vedere prevederile legale menţionate, comisia numită pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie apreciază dacă locuinţa achiziţionată prin contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate, este astfel situată încât să permită îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Verificarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie revine comisiei numite la nivelul fiecărei unităţi militare, conform prevederilor art. 3 alin. 1 din Ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M 34/2006 privind organizarea şi funcţionarea comisiei pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cadrelor militare în activitate”, au mai stipulat reprezentanții ministerului.

Se impune reamintit că o altă doleanță a SGP-iștilor, legată de problema indemnizației pentru chirie, este ca aceasta să fie sumă fixă, nu procent din salariu, cum este calculată în prezent, dar aceasta este altă „bătălie”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3736 secunde