Eroi din Constanța, răpuși în Afganistan. In memoriam Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa

1236
În urmă cu nouă ani, într-o fatidică zi de 22 septembrie 2013, sublocotenentul postmortem Adrian Postelnicu și sublocotenentul postmortem Vasile Claudiu Popa cădeau la datorie, în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Colegii din Forțele Navale le onorează memoria, an de an.

„Datorită lor am aflat că oamenii nu mor. Ei se mută în stele şi în inimile celor care îi iubesc. Când ne este dor, închidem ochii, iar ei vin de fiecare dată, acasă”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale Române, la împlinirea a nouă ani de la momentul tragic.

Sublocotenenții Adrian Postelnicu şi Vasile-Claudiu Popa au căzut la datorie în ziua de 22 septembrie 2013, în valea Tagab din Afganistan pe timpul desfășurării unei misiuni specifice forțelor speciale, executată împreună cu efectivele întrunite ale partenerului american și afgan, în urma unui atac al forțelor insurgente.

Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa a absolvit Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, apoi a plecat din orașul natal la Constanța pentru a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Murgescu", unde s-a format ca bun marinar și militar destoinic.

În vara anului 2006, Vasile Claudiu Popa a devenit cadru militar în Forțele Navale, cu gradul de maistru militar clasa a V-a. Fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități fizice, psihice și morale, a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă și militar de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale GNFOS în anul 2009.

Încă de mic copil, Adrian Postelnicu a iubit armata și țara, urmând un drum plin de realizări și o carieră militară strălucită. În anul 1999, a depus jurământul militar, fiind militar în termen la Clubul Sportiv al Armatei Steaua din București, ca sportiv de performanță în disciplina Rugby.

Sublocotenentul (p.m.) Adrian Postelnicu, om ambițios și luptător, cu abilități sportive deosebite, pătruns de dorința de a deveni militar profesionist, a optat și a fost selecționat pentru a deveni scafandru de luptă la Forțele Speciale din cadrul Forțelor Navale în anul 2004.

Eroul Adrian Postelnicu a depus apoi toate eforturile pentru perfecționarea pregătirii sale, absolvind absolvind diferite cursuri specifice forțelor speciale, cum ar fi: scafandrerie, trăgător de elită, specialist EOD, alpinism, dirijare aeriană, conducători ambarcațiuni speciale, fapt ce a condus la promovarea sa în carieră. Într-un timp relativ scurt, Adrian Postelnicu a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, drept pentru care a fost trecut în corpul subofițerilor în anul 2009.

În anul 2013, Adrian și-a manifestat dorința pentru a fi selecționat și a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operațiuni din Afganistan.

Militarilor le-a fost acordat, prin decret prezidential, post-mortem, Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Pagina a fost generata in 0.4884 secunde