Fără accidente pe șoseaua dintre Constanța și Tulcea! Iată ce măsuri inovative au fost luate în curbe

4147
1

Articole de la același autor

Un sistem inovativ de protecție, menit să reducă numărul accidentelor rutiere mortale, a fost montat în această vară pe șoseaua care leagă Constanța de Tulcea. Este vorba despre parapete cu rulouri, care au fost montați în curbele considerate cele mai periculoase și în apropiere de intersecții.





Șoseaua care leagă Constanța de Tulcea, DN 22, a fost în ultimii ani scena însângerată a unora dintre cele mai îngrozitoare accidente rutiere petrecute în Dobrogea. Cei care călătoresc frecvent pe această rută spun că principala cauză a accidentelor o reprezintă viteza. Șoseaua a fost renovată în urmă cu câțiva ani, iar șoferii pasionați de viteză nu se sfiesc să calce până la podea pedala de accelerație. Tocmai de aceea, și polițiștii rutieri din județele Constanța și Tulcea și-au îndreptat atenția asupra acestei artere. Nu trece sfârșit de săptămână în care oamenii să nu fie la datorie cu radarele și să tragă pe dreapta șoferii vitezomani. Dar această măsură nu este suficientă pentru a reduce numărul accidentelor rutiere grave și a reduce efectele negative. O răspundere mare o are și administratorul drumului.



Drept pentru care Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța a instalat un sistem de protecție inovativ, conceput pentru a reduce numărul evenimentelor rutiere soldate cu leziuni mortale. Este vorba despre parapete cu rulouri, o soluție inovativă pe care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a implementat-o pentru prima dată în țara noastră, în 2019, în cadrul unui proiect pilot, pe șoselele considerate cele mai periculoase.

Vara aceasta, parapetele cu rulouri au ajuns și pe marginea lui DN 22, în cele mai periculoase curbe, după cum ne-au precizat reprezentanții DRDP Constanța.

„În anul 2022, pe raza de administrare a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța s-au montat 400 metri liniari de parapete rutiere pe rulouri, pe DN 22, dreapta, la km 255+000 – 255+200 și la km 256+450 – km 256+650. Zonele propuse pentru montarea unor astfel de parapete pe rulouri au fost curbele deosebit de periculoase și zonele din proximitatea intersecțiilor, pentru ghidarea optică a participanților la trafic”, au precizat pentru „Cuget Liber” reprezentanții instituției.

Se impune menționat că valoarea lucrărilor realizate a fost de 1.502.389,28 lei, cu TVA inclus.



Care este menirea parapetelor galbene cu rulouri

Cât privește rolul acestor parapete, specialiștii au precizat: „Rolul acestor panouri cu rulouri este de a dispersa energiile în timpul unui impact și de a redirecționa pe calea de rulare autovehiculele care se lovesc de ele. Ele protejează autovehiculul împotriva ieșirii de pe platforma drumului, ajută la ghidarea optică a acestora, la amenajările de intersecții și sunt eficiente din punctul de vedere al intervențiilor de întreținere necesare în urma lovirii de către autovehicule”.



Astfel, cu ajutorul rulourilor, vehiculele care intră în contact cu acest sistem de protecție sunt direcționate înapoi pe calea cu rulare, iar viteza este încetinită. „Un sistem de protecție inovativ, conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetelui, cu ajutorul rolelor. Vehiculele care intră în contact cu acest sistem de protecție sunt redirecționate înapoi pe calea de rulare, fiind astfel evitată părăsirea suprafeței carosabile. Caracteristicile tehnice au permis sistemului de protecție să obțină rezultate pozitive deosebite în crash-teste de siguranță rutieră, performanțele superioare fiind datorate elementelor avansate de design și siguranță”, au arătat specialiștii CNAIR, la sfârșitul lui 2019, în momentul în care s-a decis achiziționarea acestor parapeți.



Comentează știrea

nicolae
27 august 2022
Intersectie Harsova prost semnalizata

Poate se va gasi si vreo solutie si pentru accidentele care se produc saptamanal la iesire din orasul Harsova la intersectia DN2A cu DN22A. Este fix intersectia drumurilor care duc unul spre Constanta si celalalt spre Tulcea. Indicatorul de cedeaza trecerea spre Tulcea lipseste iar pe carosabil este usor vizibil doar marcaj cu un triunghi care este desenat fix cand ajungi in intersectie. Poate see va gasi cineva de la Drumurile nationale sa presemnalizeze aceasta intersectie cu marcaje de avertizare cedeaza trecerea pe asfalt cu mult inante de ajunge fix in intersectie. Sunt multi soferi care vor sa meargă spre Tulcea si din cauza aceste prost semnalizate intersectii cred ca au prioritate si se produc accidente destul de grave cu alte masini care vin dinspre Constanta.

Pagina a fost generata in 0.3155 secunde