Felicitări și aplauze pentru veteranii Poliției Constanța

522
După trei decenii în slujba constănțenilor, doi dintre "veteranii" Poliției Constanța au agățat chipiul în cui. Agenții șefi principali Paraschiv Datcu, șeful Postului de Poliție Tuzla, și Constantin Grecu, dispecerul care a creat prima bază de date computerizată cu mașini a Poliției Rutiere Constanța, și-au încheiat cariera în aplauzele colegilor. 


Sala de festivități a Poliției Constanța a fost, ieri dimineață, neîncăpătoare. Șefii posturilor de poliție din județul Constanța, șefii serviciilor din cadrul inspectora-tului, dar și lucrători de la Serviciul Cabinet au fost prezenți la eveni-mentul organizat de conducerea instituției, în semn de apreciere față de cei doi colegi care au ieșit la pensie. 

"De câte ori cineva iese la pensie, din rândul nostru, lasă un mare gol. Mai ales când este vorba de oameni de excepție, iar astăzi (n.r. - ieri, marți, 5 martie), avem marea onoare să ne despărțim, în relațiile profesionale, de doi colegi de excepție, care au făcut cinste uniformei pe care au purtat-o decenii bune", a declarat comisarul șef Adrian Rapotan, șeful Poliției Constanța.

Polițist, primar și cetățean de onoare…

Ultima zi de muncă a agentului șef principal Paraschiv Datcu a fost ieri. Mai bine de 34 de ani i-a dedicat Poliției și se poate mândri că a sfințit locul: 29 de ani a fost șef de post la Tuzla, iar oamenii nu au decât cuvinte de laudă la adresa lui. De altfel, în primele zile de după Revoluția din 1989, când primarul a fost dat jos, locuitorii au venit cu mic cu mare la postul de poliție și l-au numit, ad-hoc, primar al comunei. Mai mult, în 2011, el a fost numit cetățean de onoare al co-munei.

"Mă retrag din activitate cu bucurie, dar și cu regret. Cu bucurie, pentru că ies pe ușa din față a instituției, așa cum îmi place mie să spun, dar cu regret, pentru că plec din rân-durile Poliției. Dar plec numai temporar. Cu inima voi fi tot timpul la voi", a afirmat, cu lacrimi în ochi, polițistul.

De altfel, marea rugăminte a comisarului șef Rapotan către fostul șef al Poliției Tuzla a fost să-și viziteze cât mai des colegii tineri (având în vedere că și locuiește în comună) și să-i ajute cu sfaturi și îndrumări. De menționat că, în urmă cu aproximativ o lună, Paraschiv Datcu a suferit un infarct, ajungând în stare gravă la spital.

Funcția lui a fost preluată, de ieri, de Marian Moroianu.

A creat baza de date cu mașini a Rutierei Constanța

Agentul șef principal Constan-tin Grecu și-a început activitatea în Poliția Constanța în urmă cu 30 de ani, la Ordine Publică, dar cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o la dispecerat.

"Îmi aduc aminte că nea Costică a fost primul meu ofițer de serviciu, în 1989, când eram locotenent, nu știam ce înseamnă inspectoratul. Era într-o sâmbătă, îmi era teamă, eram neliniștit, iar el era dispecer. M-a liniștit și mi-a spus că vom face o echipă bună și în 24 de ore nu vom avea evenimente. Așa a fost", și-a adus aminte șeful Poliției Constanța.

A îndrăgit munca la dispecerat, cu bune și rele, dar se mândrește și cu realizările de la Poliția Rutieră Constanța, unde a pus pe picioare bazele de date cu mașini înmatriculate, cu șoferi sau accidente rutiere.

"În 1988, am cerut să fiu trecut la Rutieră, cu scopul precis de a pune bazele primului centru informatizat din Poliția Rutieră Constanța, iar aici m-am ocupat de prima bază de date în format electronic cu evidența mașinilor înmatriculate. Pe vremea aceea, tuturor li se părea că fac un lucru ieșit din comun, nu înțelegeau la ce va folosi. A fost frumos când, la puțin timp după ce băgasem câteva sute de mașini în baza de date, a fost un accident de circulație cu fuga șoferului de la fața locului. Am căutat mașina în baza de date și în zece minute aveam identitatea șoferului și a fost și prins imediat. Asta în condițiile în care, pe atunci, la un accident cu fugă, se apela la o unitate militară, veneau vreo 20 de soldați, luau registrele la mână și căutau mașini asemănătoare cu cea pe care o aveam, era o muncă de câteva săptămâni", își aduce aminte polițistul.

La fel, agentul șef princ. Grecu a fost polițistul care a emis primul certificat de înmatriculare listat la imprimantă din Constanța.

v v v

Cei doi au fost felicitați de conducerea IPJ Constanța pentru întreaga activitate, pentru devotamentul și curajul de care au dat dovadă de-a lungul carierei, în aplauzele colegilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7401 secunde