Flota Forţelor Navale Române se modernizează. „În Europa nu mai există aşa ceva!”

679
1

Articole de la același autor

Forţele Navale Române îşi propun, pentru anul acesta şi pentru viitorul apropiat, crearea unei structuri moderne, capabile, flexibile şi interoperabile NATO/UE. Este vorba despre introducerea etapizată în exploatare a unor capabilităţi moderne, care să corespundă evoluţiei mediului securităţii maritime euroatlantice şi internaţionale.

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au anunţat, joi, 20 ianuarie, în cadrul unei întâlniri informale, un amplu program de modernizare a dotărilor navale, fluviale, terestre şi aeriene. „Pentru a îndeplini obiectivele principale, trebuie să ne modernizăm. Sunt mai multe programe de reparaţii, modernizare şi înzestrare. Abia aşteptăm să fie semnat contractul pentru proiectul major «Corveta multifuncţională» şi să beneficiem de corvete moderne, la standardele actuale. De asemenea, se află în derulare programul de dotare cu sistemele de instalaţii mobile de lansare rachetă anti-navă, care este prevăzut a se finaliza la sfârşitul anului 2024. Anul trecut a fost finalizat capitolul de reparaţii modernizări la elicopterul 140, la IAR Ghimbav şi urmează elicopterul 141 şi apoi elicopterul 142. În plus, după intrarea celor patru corvete în dotarea noastră, este prevăzut a se iniţia un program de achiziţie de elicoptere specializate în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice, a submarinelor”, a precizat colonelul Corneliu Pavel, şeful Biroului Informare şi Relaţii Publice al Statului Major al Forţelor Navale.

Potrivit acestuia, în 2021 a fost instruită cea de-a doua serie de piloţi pentru elicoptere, aceştia fiind absolvenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. „Structura de infanterie marină, flotilă fluvială, este proiectată să se dezvolte, pentru a întări capacitatea noastră de apărare a zonei lagunare. Tocmai de aceea, peste aproximativ 10 ani urmează să ne dotăm cu elicoptere şi pentru căutare salvare şi pentru misiuni specifice în zona lagunară”, a mai spus colonelul Corneliu Pavel.

„Putem să executăm misiunile care ne revin!”

Tot în 2021, a început modernizarea sistemului de propulsie şi de hidrolocaţie la fregata „Regele Ferdinand”, care a parcurs un program de reparaţii şi modernizare. Iar, la Dunăre, trei monitoare fluviale, construite la începutul anilor ’90, se află, în prezent, într-un program de reparaţii capitale şi modernizări. „Din cele patru dragoare maritime pe care le avem, un dragor face parte din pachetul de forţe pus la dispoziţia NATO şi desfăşoară misiuni şi încă un dragor este în serviciu şi desfăşoară misiune de pază şi de gardă în zona noastră. Celelalte două parcurg programul de reparaţii capitale, în şantier. La fel se întâmplă cu nava «Grigore Antipa», care a intrat în dotarea Forţelor Navale în 1976. Probabil va ieşi din şantier la jumătatea anului acesta şi va fi o navă cu dotări la cerinţele actuale pentru domeniul de scufundări de mare adâncime. Tot în 2022, va intra şi remorcherul «Grozavul» într-un program de reparaţii şi modernizări”, a mai spus reprezentantul Forţelor Navale.

Potrivit locotenent comandor Nicoleta Coman, purtătorul de cuvânt al Flotilei Fluviale, navele care au intrat în reparaţii au 98 de guri de foc, asigurând o bătaie maximă de 25 km. „Tot în flotila fluvială avem integrată şi infanteria marină care este capabilă să acţioneze atât pe uscat, cât şi pe mare, în zona litoralului. Este o structură complexă, în continuare, în Europa nu mai există aşa ceva. Dezvoltarea Forţelor Navale Române este posibilă prin derularea programelor de reparaţii, modernizare şi de înzestrare. Având aceste programe în derulare şi executate, putem să executăm misiunile principale care ne revin”, a subliniat colonelul Corneliu Pavel.



Comentează știrea

Fost Constantean
20 ianuarie 2022
Spre viitor, nu in trecut !

Daca eram in anii '60-'70 era perfect. Insa sintem in 2022 tovarasi boacteri facuti la apelul bocancilor si cu berea la "Dragonul Rosu" ! Azi vorbim de nave amfibie, cu tunuri laser sau electromagnetice , cu anti-sonare, cu perdele plasmatice variabile ca intensitate, nu de pescadoare de somn pe Dunare sau barcute de agrement cu bombe pe mare ! Treziti-va !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5951 secunde