Capacele de canalizare, capcane pe străzile Constanței. Când vor fi aduse la nivelul asfaltului?

1933

Articole de la același autor

Pe străzile municipiului Constanța sunt în jur de 50.000 de capace de canalizare. O bună parte dintre acestea ar trebui să fie aduse la nivelul carosabilului, aspect semnalat în repetate rânduri de șoferi. Dar procesul este unul de durată! Anul trecut, au fost ridicate la cotă doar 86 de capace și au fost schimbate 112, mai ales din zonele unde au fost efectuate lucrări de asfaltare. Procesul este îngreunat și de faptul că gurile de vizitare și căminele aparțin de alți operatori, nu de administrația publică locală.





Ani buni, o problemă majoră reclamată de participanții la traficul din Constanța a reprezentat-o multitudinea de capace de canalizare de pe carosabil, care ar fi trebuit aduse la nivel. Din cauza acestor capace de canalizare, mai înalte decât carosabilul sau afundate bine, o deplasare pe străzile municipiului pare a fi mai degrabă o cursă cu obstacole. E drept, între timp problemele din traficul din reședința de județ s-au înmulțit, instituirea sensurilor unice și lucrările din diverse zone ale orașului destabilizând tot ce însemna fluență. Dar necesitatea aducerii capacelor de canalizare la nivelul carosabilului a rămas.

„Măcar dacă ar fi pe mijlocul benzii de mers, pentru a putea să trecem cu lejeritate peste ele. Dar nu, sunt pe mijlocul șoselei, nu ai cum să le ocolești decât dacă faci manevre de evitare, prin care ești forțat să intre cu mașina pe sensul opus de mers. Sau te resemnezi și dai cu roata în ele! Ba în multe zone sunt așezate «mănunchi», câte trei – patru astfel de guri de canalizare, oricum ai face, nu ai cum să le ocolești”, ne-a semnalat Justin B., un constănțean indignat de faptul că de mulți ani își „rupe” mașina în capacele de canalizare.



Aspectele acestea au intrat și în vizorul actualei administrații locale, iar primarul Vergil Chițac declara anul trecut: Timp de 20 de ani nicio administrație nu s-a îngrijit să aducă la nivelul carosabilului capacele rețelelor edilitare. Sunt câteva zeci de mii la nivelul întregului oraș. Concentrăm lucrările pe arterele intens circulate unde estimăm că vom înlocui circa 3.000 de capace în următorii doi ani. Știu că aceste lucrări, pe lângă celelalte pe care le avem în desfășurare, vor afecta traficul și de aceea apelez la înțelegerea dumneavoastră. Încercăm să limităm acest disconfort lucrând și după lăsarea serii”.



Constanța e bogată în capace de cămin: numără aproape 50.000!

Reprezentanții Primăriei Constanța au precizat, pentru „Cuget Liber”, că în municipiul Constanța „sunt circa 40.000 – 50.000 de capace de cămine/guri de vizitare”, care aparțin de mai mulți operatori licențiați de rețele tehnico-edilitare: SC RAJA SA, RADET Constanța, SC RCS&RDS, Telekom România Communication SA, SC Total Group Telecom SRL.

Cât privește modificările pentru aducere la nivel, autoritățile locale arată că, potrivit Ordinului 1294/30 august 2017, „deținătorii construcțiilor sau instalațiilor acceptate în zona drumului sunt obligați să execute, pe cheltuiala lor, demolarea, mutarea sau modificarea acestora, dacă aceste operațiuni sunt impuse de modernizarea, modificarea, întreținerea sau exploatarea drumurilor publice”. În cazul capacelor de canalizare, „dacă denivelarea depășește 1 centimetru, se trece la refacerea alinierii capacului”.



Lucrările pentru aducerea la nivelul asfaltului a capacelor de canalizare au început de anul trecut. Dar avansează lent, căci căminele și gurile de vizitare aparțin altor operatori economici și sunt proceduri de urmat.

„S.C. Confort Urban S.R.L. se preocupă permanent de calitatea și starea drumurilor municipiului Constanța. În baza contractului de delegare de gestiune și de administrare a domeniului public și privat de interes local din municipiul Constanța nr. 46.590/2.105/03.04.2013, prin care s-a încredințat S.C. Confort Urban SRL administrarea tramei stradale a municipiului Constanța. S.C. Confort Urban S.R.L. este obligată să administreze și să gestioneze bunurile date în administrare de către Primăria Municipiului Constanţa ca un bun proprietar și să le exploateze în mod direct pe riscul și pe răspunderea sa. Din punct de vedere legal și patrimonial, gurile de vizitare și capacele aferente acestora nu sunt în administrarea/proprietatea S.C. Confort Urban S.R.L. Operatorii licențiaţi care au în proprietate/administrează rețelele tehnico-edilitare au obligația întreținerii și reparării lor, acest lucru însemnând inclusiv aducerea la cotă a capacelor gurilor de canalizare ori de câte ori este necesar. Conform estimării RAJA, capacele aferente rețelei apă și canal sunt în jur de 28.000, dintre care circa 3.000 sunt vizate spre aducere la cotă cu prioritate, aflându-se pe artere intens circulate”, au mai afirmat reprezentanții primăriei.



Din zeci de mii, doar 86 capace de cămin au fost aduse la cotă, în 10 luni

Pe parcursul lui 2021, din zecile de mii de capace de canalizare, echipele Confort Urban au înlocuit puțin peste o sută și mai puține au fost ridicate la cotă (nivelul asfaltului).

„În perioada ianuarie 2021-15 octombrie 2021, echipele Confort Urban au executat lucrări de înlocuire a capacelor la căminele de canalizare și aducere la cota de asfalt în diferite zone și cartiere din municipiul Constanța. Au fost schimbate 112 de capace de canalizare și au fost ridicate la cotă 86 de cămine. S-a intervenit în zonele unde au fost efectuate lucrări de asfaltare și în funcție de prioritățile apărute în trafic, respectiv: bulevardul Mamaia, tronsonul delimitat de străzile Mircea cel Bătrân și strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis, între strada Poporului și bulevardul Ferdinand, strada Nicolae Iorga, între strada Mircea cel Bătrân și strada Bucovinei, bulevardul Tomis, la intersecțiile cu bulevardul Aurel Vlaicu, bulevardul Ferdinand, între bulevardul I.C.Brătianu și bulevardul 1 Decembrie 1918, strada Decebal, strada Ștefan cel Mare, strada Tudor Vladimirescu, strada Cuza Vodă, strada Unirii, tronson cuprins între strada Zorelelor și bulevardul Mamaia, strada Liliacului, aleea Magnoliei, parcări situate pe străzile Pictor Ștefan Luchian, Traian și Primăverii, strada Oborului, între bulevardul I.C. Brătianu și strada Labirint, spațiu aferent Liceului Teoretic Ovidius”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța. În condițiile în care în Constanța sunt aproximativ 50.000 de astfel de capace de canalizare, iar echipele administrației publice locale au adus la cotă mai puțin de o sută, să ne așteptăm că va trece jumătate de mileniu până va fi soluționată problema acestor „capcane”? E drept, însă, că o parte dintre lucrări trebuie realizate de operatorii economici, ceea ce ar trebui să scurteze timpul până la ridicarea la cotă a tuturor acestor capace. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5786 secunde