Casa Embiricos, „îngropată” pentru totdeauna? Incubatorul de afaceri riscă să rămână pe hârtie

2580

Articole de la același autor

Lansat cu surle şi trâmbiţe, în anul 2019, proiectul incubatorului de afaceri din Constanţa riscă să fie pierdut pentru totdeauna. Şi, odată cu el, ar putea să dispară şi Casa Embiricos, ce urma să fie reabilitată de autorităţile locale pentru a-l găzdui. Finanţarea de peste 2,5 milioane de euro ar putea fi pierdută din cauză că, deocamdată, nu a fost atribuit contractul de realizare a lucrărilor.



Împrejmuită de garduri pe care scrie cu litere de-o şchioapă „Pericol de desprindere a unor bucăţi de zidărie sau cornişe”, Casa Embiricos de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 13, odinioară fostul Palat al Navigaţiei, pare că îşi duce ultimele zile. Fără ferestre, cu tâmplăria ruptă, cu tencuiala căzută şi zidurile sparte, majestuoasa clădire cu patru etaje şi mansardă este

într-o stare atât de avansată de degradare încât reprezintă deja un pericol public. Şi nimeni nu vrea să îşi ia responsabilitatea să o repare.



Anul acesta Casa Embiricos împlineşte 100 de ani, însă aniversarea nu o va prinde reabilitată, aşa cum se anunţa în 2019. Lucrările de restaurare s-au împotmolit chiar înainte să înceapă şi nici nu se ştie dacă vor mai putea începe vreodată. Primăria Constanţa a demarat, la finele lunii decembrie 2021, o nouă licitaţie pentru contractul de reabilitare. „În prezent, a fost reluată, pentru a treia oară, achiziţia de lucrări cu devizul general actualizat de preţurile actuale din piaţă, luând în considerare impactul pandemiei COVID-19 în sectorul construcţiilor. După finalizarea procedurii de achiziţie de lucrări se va actualiza calendarul de realizare şi finalizare a proiectului, momentan acesta fiind în întârziere faţă de ce s-a estimat la depunerea cererii de finanţare”, au declarat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanţii Primăriei Constanţa.


Practic, lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2020, când a fost emis certificatul de urbanism şi, la momentul acesta, ar fi trebuit să fie în stadiu avansat, chiar aproape de finalizare. Reabilitarea este finanţată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii Prioritatea de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi inclusiv prin incubatoare de afaceri şi are, conform ultimului anunţ de achiziţie publică, valoarea de 12.520.448,61 lei. În luna octombrie 2021, restaurarea era estimată la suma de 9.872.161 lei, însă scumpirile din ultimele luni au crescut devizul.



Două licitaţii anulate şi probleme cu vecinii

„Proiectul, până în prezent, a întâmpinat întârzieri din cauza dificultăţilor în obţinerea acordurilor vecinilor, necesare emiterii autorizaţiei de construire, precum şi din cauza a două licitaţii anulate, ca urmare a neprezentării niciunui ofertant. Pentru obţinerea acordurilor vecinilor limitrofi a fost necesar un proces în instanţă, fiind obţinută autorizaţia de construire la data de 9.06.2021. Ca urmare a anulării achiziţiei de două ori, a fost solicitată proiectantului revizuirea devizului general cu preţurile actuale din piaţă, luând în considerare impactul pandemiei COVID-19 în sectorul construcţiilor”, mai explică reprezentanţii autorităţilor locale.



Potrivit acestora, a fost realizată expertiza tehnică a clădirii ca prim pas în elaborarea documentaţiilor tehnico-economice, în conformitate cu legislaţia în vigoare, soluţia acesteia fiind preluată şi în proiectul tehnic. „Următoarea etapă este derularea procedurii de achiziţie lucrări, cu speranţa finalizării acesteia cu un contract de execuţie lucrări. După semnarea contractului de execuţie, se va actualiza calendarul estimativ de realizare a proiectului în funcţie de oferta prestatorului şi se va proceda la începerea lucrărilor de execuţie”, mai susţin cei de la Primăria Constanţa.

Incubatorul de afaceri ar trebui să găzduiască 17 întreprinderi mici și mijlocii nou înființate și peste 160 de persoane cărora le va putea fi oferită consultanță în managementul și dezvoltarea afacerilor, în servicii juridice și de contabilitate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4078 secunde