Ziua Marinei, sărbătorită fără spectatori

"Forțele Navale Române acționează pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure!"

252

Articole de la același autor

În premieră, Ziua Marinei a fost sărbătorită, anul acesta, fără public. Ceremoniile au fost organizate în cadru restrâns, în portul militar. Totuși, constănțenii și turiștii au putut să admire defilarea navelor în larg, survolate de elicopterele de luptă și aeronavele americane.

Ediția 2020 a Zilei Marinei Române a fost consacrată aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alți ani, când Forțele Navale organizau cel mai mare spectacol naval din țara noastră, atât pe mare, cât și pe uscat, anul acesta evenimentul a fost prezentat la o scară mai restrânsă, care a păstrat, totuși, câteva elemente tradiționale.

La Constanța, a fost organizată, sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar, la care au participat, alături de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

D
upă ceremonia din portul militar, marinarii au prezentat exercițiul naval întrunit "Forțele Navale Române 2020", care s-a desfășurat în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia. Președintele a participat la demonstrațiile militarilor, de pe fregata "Regina Maria".

Înainte de a urca la bordul navei, după salutul ceremonial, Klaus Iohannis a ținut să le mulțumească marinarilor pentru patriotismul și profesionalismul lor, pentru modul cum își îndeplinesc misiunile, promovând peste mări și țări valorile românești.

"Forțele Navale Române, de la a căror înființare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure.

Dar misiunile Forțelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegația și implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-și realizeze sarcinile încredințate, la cele mai înalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-și îndeplini misiunile, în condiții pe care și le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea și capacitatea lor de sacrificiu.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare", a anunțat președintele Klaus Iohannis. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7184 secunde