Drogați la Secția de Psihiatrie Palazu Mare. "Consumă «șoricioaică» și rămân cu sechele!"

604
Drogați la Secția de Psihiatrie Palazu Mare.

Articole de la același autor

Sezonul estival 2020 este unul atipic, din cauza pandemiei de coronavirus. Dacă în verile trecute, medicii de pe Secția de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare erau luați cu asalt de consumatorii de droguri ajunși pe litoral pentru distracție, anul acesta, dacă sunt în medie vreo cinci - șase tineri pe lună care au nevoie de asistență medicală.

Verile erau de foc pentru cadrele medicale de pe litoral. Printre acestea, și specialiștii de la Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare, care aveau de consultat în timpul sezonului estival un număr și de zece ori mai mare decât în mod obișnuit. De multe ori, "surplusul" era reprezentat de pacienți cu manifestări psihiatrice cauzate sau augmentate de consumul de stupefiante.

Vara aceasta, însă, cel puțin din acest punct de vedere, la Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare, este liniște. Potrivit dr. Camelia Panțu, medic șef al secției, numărul prezentărilor datorate consumului de stupefiante a scăzut față de anul anterior.

"În primele șase luni ale lui 2020, au fost 47 de pacienți care consumaseră stupefiante. În special de la declararea stării de urgență se constată o scădere, căci în condițiile în care consumatorii nu au mai putut să iasă din locuințe, nu și-au mai procurat drogurile. Pe de altă parte, ne așteptam să fie un val de cazuri de sevraj, dar nu a fost cazul", a precizat dr. Camelia Panțu.

Pe de altă parte, asemenea anilor anteriori, constănțenii rămân fideli etnobotanicelor. Așa se face că cei mai mulți consumatori care au avut nevoie de asistență medicală luaseră înainte "șoricioaică", așa cum i se spune în prezent drogului preferat.

"Sunt ieftine, sunt ușor de procurat, dar consumatorii nu se gândesc la efectele pe termen îndelungat pe care le au asupra creierului, asupra organismului. Aceste substanțe duc la simptomatologie psihiatrică ce persistă", a mai arătat dr. Camelia Panțu.

În schimb, sunt doar câțiva consumatori care au ajuns la spital după ce au consumat ecstasy sau heroină, iar aceștia au fost, în general, turiști din țară sau străini.

Diagnosticați cu schizofrenie

Reamintim că, așa cum au atras atenția în repetate rânduri psihiatrii, consumatorii de droguri ajung să fie diagnosticați cu schizofrenie paranoidă sau cu alte afecțiuni psihice grave, pentru că simptomele, după un consum îndelungat, sunt identice. Alte probleme care apar în urma consumului de stupefiante sunt disfuncțiile sexuale, impotența, problemele cu somnul, coșmarurile.

Pe de altă parte, se impune precizat că nu este sfârșit de săptămână în care jandarmii și polițiștii de la Crimă Organizată să nu găsească consumatori de stupefiante și dealeri, în stațiunile de pe litoral. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Mai 2020
Stire din Social : Cartierul Palazu Mare, modernizat
Pagina a fost generata in 0.5971 secunde