Se face "curățenie" la înmatriculare! Reguli noi pentru cei care stau cu plăcuțele în garaj!

8548
Se face
Tot mai mulți constănțeni constată, în ultimii ani, la achiziționarea unui autoturism, că nu pot primi numerele preferențiale pe care le doresc, întrucât combinațiile respective au fost date deja. Modificările legislative intrate în vigoare la 11 august vor schimba situația.

S-a ajuns în situația ca solicitanții unui număr de înmatriculare să stea timp bun la ghișeul din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța, în căutarea unor combinații care să aibă o semnificație pentru ei. Pe de altă parte, după cum ne-a declarat comisarul șef Liviu Vîrșă, se constată, de asemenea, că nu toate combinațiile numerelor de înmatriculare rezervate sunt într-adevăr și folosite, ci posesorii lor păstrează plăcuțele de înmatriculare în garaj, în speranța că le vor folosi, la vreun moment dat, pe un alt autoturism… Iar în felul acesta trec ani, în care numerele de înmatriculare respective sunt blocate.

Trei ani la dispoziție pentru a folosi combinația "rezervată"

"Sunt situații în care cei care vând autoturismele vor să păstreze numerele de înmatriculare, chiar dacă nu au o a doua mașină. Atunci, fac solicitare către noi pentru păstrarea plăcuțelor de înmatriculare. Până în prezent, legislația nu impunea un termen în care să folosească respectivul număr de înmatriculare, pe un vehicul. Modificarea legislativă intrată în vigoare la 11 august impune un termen. În caz contrar, numărul de înmatriculare este pierdut", a afirmat comisarul șef Liviu Vîrșă.

Astfel, pe 11 august, în Monitorul Oficial a fost publicat O.M.A.I 120/2020, care aduce modificări O.M.A.I. 1501/2006, privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. Una dintre noutăți vizează păstrarea combinației numărului de înmatriculare, în garaj, fără a-l folosi. "Sunt persoane care au câte 10 – 20 numere de înmatriculare rezervate, dar nefolosite. Sunt persoane care au o combinație de mai bine de zece ani, dar nu au folosit-o pentru înmatricularea unui vehicul. Până acum nu există un termen limită. Noua lege stabilește o perioadă determinată în care poate fi solicitată atribuirea unei combinații, de un an, cu posibilitatea prelungirii până la trei ani. Adică combinația respectivă trebuie folosită în maximum trei ani de zile. Foarte important: cei care doresc să prelungească perioada, trebuie să vină la ghișeu să solicite înainte de expirarea termenului. În cazul persoanelor care au deja combinații de numere de înmatriculare pe care nu le-au folosit, termenul a început să se scurgă de pe 11 august, de la data intrării în vigoare a noii legislații", a precizat comisarul șef Liviu Vîrșă.

În felul acesta, autoritățile se așteaptă să se facă "curățenie" printre numerele de înmatriculare și să reapară combinații rezervate, dar nefolosite.

Plăcuțele de înmatriculare, aduse la control la Înmatriculări

Ordinul prevede și alte modificări. De exemplu, așa cum anunța ministrul Marcel Vela, legea prevede posibilitatea ca dealerul să înmatriculeze autoturismul, în numele cumpărătorului, în baza unui contract de mandat. Totodată, o altă noutate este obligativitatea prezentării actelor originale, nu doar a unor copii, în momentul solicitării unei autorizații provizorii (a numerelor roșii, așa cum este cunoscut popular!). De asemenea, modificarea legislativă introduce obligativitatea ca plăcuțele de înmatriculare să fie verificate de angajații Serviciului de Înmatriculări, chiar și când proprietarii fac solicitare pentru a le păstra. "A fost instituită verificarea conformității plăcilor cu număr de înmatriculare pentru care deținătorul și-a exprimat dorința de păstrare, cu standardele în vigoare și calitatea acestora. Altfel spus, atunci când primim solicitare de păstrare a numărului de înmatriculare, solicitantul trebuie să aducă și plăcuțele la ghișeu, pentru a fi verificate", a mai arătat comisarul șef Vîrșă. 


Alte prevederi care au drept scop simplificarea procedurii de înmatriculare sunt: crearea premiselor pentru furnizarea serviciilor online la operațiunile: eliberare duplicat certificat de înmatriculare, radiere din oficiu, păstrare combinație număr de înmatriculare, extinderea sferei solicitanților care pot beneficia de autorizații de circulație pentru probe, clarificarea situației categoriilor de vehicule supuse înregistrării la nivelul primarului localității prin armonizarea cu prevederile actului normativ de rang superior, stabilirea unui flux de autorizare provizorie limitată la 5 zile, pentru vehiculele care nu prezintă documente de înmatriculare anterioare - în original, perioadă ce poate fi prelungită până la 90 de zile numai cu obținerea unei certificări a identității de la autoritatea competentă (RAR).Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4492 secunde