Galerie foto / Bilanț la Garda de Coastă: în 2023, au fost depistate cu 50% mai multe ilegalități față de anul 2022

349

Articole de la același autor

Potrivit datelor prezentate de directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar șef Alexandru Oae, în anul 2023, la frontierele terestre și cea maritimă au fost identificate cu aproximativ 50% mai multe ilegalități față de anul precedent, cele mai multe înregistrându-se în domeniul de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, dreptul de proprietate intelectuală, uz de fals și trafic de migranți.

„În anul 2023, au fost înregistrate, la nivelul Gărzii de Coastă, 607 dosare penale, cu 50% mai multe decât anul trecut”, a informat Alexandru Oae în cadrul unei conferințe de presă.



În ceea ce privește migrația ilegală, la nivel european a fost înregistrată o scădere cu 30% pe ruta Balcanilor de Vest, iar la punctele de Trecere a Frontierei din România, coordonate de Garda de Coastă, a fost identificată o scădere de 43% a persoanelor care încercau să treacă ilegal granița. În majoritatea cazurilor, migranții se deplasau în mod organizat, astfel fiind reținuți 38 de transportatori, facilitatori sau călăuze.

În 2023 a fost înregistrat cel mai mare volum de țigarete capturate în ultimii 5 ani. Astfel, în zona de competență a Gărzii de Coastă, au fost constatate 103 cazuri de contrabandă și fraudă vamală, în care au fost implicate 113 persoane și au fost confiscate 25.000.000 de țigarete și 25.000 de kilograme de tutun, în valoare totală de 32.000.000 de lei. 88,5% din capturile la nivel național au fost descoperite de către polițiști de frontieră. În acest context, a fost identificată o grupare infracțională care a fost restructurată, în care erau implicați cetățeni români, ucraineni, moldoveni și bulgari.

În cadrul acestor acțiuni, au mai fost identificate 1.559 de kilograme de canabis, 630 de grame de amfetamine, 1.250 de pachete cu alte stupefiante, 3.553 litri de carburant, ceasuri și bijuterii din aur în valoare de 150.000 de lei.



Referitor la traficul de autovehicule furate, în punctele de Trecere a Frontierei, polițiștii au constatat 18 autovehicule și 15 motoare de barcă semnalate a fi căutate de autoritățile altor state.

Pe linia traficului de bunuri contrafăcute, polițiștii au identificat 104 cazuri de încălcare a drepturilor intelectuale, fiind confiscate bunuri contrafăcute în valoare de 130.000.000 de lei, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, majoritatea cazurilor fiind descoperite în Portul Constanța.

În aceeași perioadă, au fost oprite, la intrarea în țară, 318 tone de deșeuri, acestea fiind descoperite în containere, camioane, sau în urma unor percheziții efectuate. În anul 2020, în Portul Constanța, au fost identificate primele transporturi de deșeuri la nivel național. „Trebuie precizat faptul că, în anul 2020, au fost constatate în Portul Constanța, de către polițiștii de frontieră, primele transporturi de deșeuri la nivel național. Astfel, ca urmare a activităților specifice analizei de risc efectuate, precum și a informațiilor obținute sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au fost oprite la intrarea în țară, în perioada 2020-2022, aproximativ 9.000 de tone de deșeuri”, a mai declarat comisarul șef Alexandru Oae, directorul adjunct al Gărzii de Coastă.

În ceea ce privește traficul cu arme și muniție, anul trecut au fost constatate șase infracțiuni, în urma cărora au fost confiscate 2.723 de arme, 1.253 de cartușe și 239 de materiale pirotehnice. Persoanele implicate au încercat să introducă în țară arme, muniții și materiale pirotehnice fără documentele legale de achiziție, deținere sau transport.



Combaterea braconajului piscicol a înregistrat o creștere de aproximativ trei ori comparativ cu anul 2022, polițiștii Gărzii de Coastă constatând 164 de infracțiuni, aplicând 106 contravenții, disponibilizând 5.000 de kilograme de pește. Astfel, s-au confiscat 21 de ambarcațiuni și aproximativ 36 de kilometri de plase.

Printre prioritățile Gărzii de Coastă este salvarea vieții omenești pe mare. Astfel, sub coordonarea Autorității Navale Române, au fost salvate 83 de persoane.

Potrivit comisarului șef Alexandru Oae, în anul 2023, au fost îndeplinite obiectivele în toate domeniile de competență, respectiv supravegherea frontierelor, asigurarea securității maritime, protejarea mediului maritim și menținerea siguranței maritime și fluviale prin salvarea vieții omenești și prin căutarea navelor aflate în pericol.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4581 secunde