Descinderi la Constanța

Galerie FOTO. Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, reținut de procurorii anticorupție

1958
13

Articole de la același autor

Mai multe percheziții au avut loc, ieri, în Constanța. Descinderile au fost efectuate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - structura centrală, în urma cărora președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, dar și șeful RAJDP, Adrian Gâmbuțeanu, au fost săltați de mascați și duși la București pentru audieri. 


Procurorii DNA, însoțiți de mascați al Brigăzii Speciale de In-tervenție a Jandarmeriei (BSIJ) au început perchezițiile ieri, în jurul orei 6 dimineața. Descinderile au fost efectuate la domiciliul pre-ședintelui CJC, Nicușor Constantinescu, la sediul Consiliului Județean și la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța. 


Se pare că șeful CJC este vizat de DNA pentru trei fapte de abuz în serviciu. Prima face referire la modul în care s-ar fi făcut o achiziție de puieți, destinați perdelelor forestiere. Al doilea aspect cercetat de DNA face referire la refuzul președintelui CJ Constanța de a pune în executare mai multe hotărâri judecătorești definitive, pentru eliberarea unor certificate de urbanism. Un al treilea capăt de acuzare ar fi refuzul conducerii Consiliului Județean și a RAJDP - subordonată Consiliului Județean - de a permite accesul Curții de Conturi în instituțiile statului, pentru efectuarea de controale, în anii 2011 și 2012. 


Se pare că perchezițiile au legătură și cu un proiect realizat din fonduri europene, dar cofinanțat de CJC, cu privire la construcția drumurilor transfrontaliere dintre Lipnița și vama cu Bulgaria, respectiv Dobromir și vama cu Bulgaria. 


"Nu știu nimic, nu mi-au adus la cunoștință nicio învinuire", a spus Nicușor Constantinescu în momentul în care a fost băgat în mașina jandarmeriei. După mai bine de șapte ore de percheziții, în care procurorii au ridicat mai multe cutii cu documente, oamenii legii i-au săltat pe președintele CJC, dar și pe Adrian Gâmbuțeanu, șeful RAJDP, pe care i-au dus, însoțiți de jandarmi, la București, pentru audieri. 


Ce spune DNA 
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011-2013, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană", au precizat reprezentanții DNA.  


Ce spun vicepreședinții CJC 
"A fost prezentat un mandat de percheziție la sediul Consiliului Județean Constanța. Este vorba despre documente sau corespondență cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Con-stanța cu privire la controlul Curții de Conturi la RAJDP pe 2010 și 2011 și este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispoziție", a declarat vicepreședintele Cristinel Dragomir.
 
"Sunt mai multe acte din mai multe spețe. Nu știm dosarul pentru care s-a cerut această percheziție. Acum două săptămâni am avut o solicitare tot din partea DNA de a prezenta o serie de documente. Știu că s-au predat la DNA foarte multe dosare, toate documentele so-licitate. Sunt convins că și ceea ce s-a solicitat acum de la Regia de Drumuri și Poduri, dacă ne-ar fi solicitat în scris, le-am fi dat fără să fie nevoie de o percheziție. Același lucru este valabil și pentru Consiliul Județean. Dacă ni s-ar fi dat timp să pregătim absolut toate documentele, le pregăteam și nu ar fi fost nevoie de această acțiune în forță, spectaculoasă", a declarat vicepreședintele Cristian Darie. 


Reținut pentru 24 de ore
Procurorii DNA au emis aseară o ordonanță de reținere de 24 de ore pe numele lui Nicușor Con-stantinescu, urmând ca astăzi să îl prezinte pe acesta în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. La ieșirea din sediul DNA, Constantinescu a declarat că este nevinovat și că întreg dosarul este politic.




Iată integral comunicatul DNA:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inculpatului NICUȘOR DANIEL CONSTANTINESCU, președintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut:


 - 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice;
- 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;
  Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora : 


1.  În perioada 2011 – 2013, Nicușor Daniel Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța a refuzat în mod repetat să pună la dispoziția auditorilor Curții de Conturi documentele și informațiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a 3 controale incluse în programul de activitate al acestei instituții.


În această modalitate, a fost tulburată grav activitatea Curții de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-și îndeplini principala atribuție, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.


Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condițiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanța din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăți nelegale, aspecte care impuneau  lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA.


Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi.
Concret, acesta a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiționând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acțiune de control figura în programul de activitate al Curții de Conturi. Potrivit dispozițiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informații necesare desfășurării activității sale, entitățile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informațiile solicitate la termenele stabilite și să-i asigure accesul în sedii. După ce informațiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicușor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program.


Controlul care urma să se desfășoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivația că nu există acordul președintelui Consiliului Județean Constanța, refuz menținut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curții de Conturi.


Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispozițiilor exprese ale președintelui Consiliului Județean Constanța, prin rezoluții aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanța, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziție.


2. În perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.


Mai mult decât atât, după ce instanțele judecătorești au  dispus prin 9 hotărâri definitive pronunțate în perioada 2008 – 2011 ca președintele Consiliului Județean Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta  a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.


Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca președintele Consiliului Județean Constanța să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicușor Daniel Constantinescu a continuat să nu își execute obligațiile impuse de către instanța de judecată.


Toate demersurile de a obține executarea silită a obligațiilor președintelui CJ Constanța au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalitățile, astfel încât Nicușor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conținut drepturile părții vătămate, în ciuda recunoașterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească. 


          Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 20 martie 2014, la Tribunalul București, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.


În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.


Inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel face și obiectul unui alt dosar penal, pentru infracțiuni similare (comunicat nr. 11 din 15 ianuarie 2014 și nr. 113 din 10 februarie 2014).




Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
maidanezul vigilent
20 martie 2014
GAINARII DE LA MALUL MARII

CAND O SA URMEZE SI PAIATA DI CAPUL URBEI?TOATE EXCROCHERIILE SUNT FACUTE CU BUNA STIINTA A PRIMARULUI, DAR PE PAIATA A DUS-O MINTEA SA NU ISI PUNA SEMNATURA PE ACTE. STIE GOLANUL CUM SA FURE, INSA O SA O INFUNDE SI EL. A INCURCAT-O SI AL CAPONE.....SPERAM PE CURAND.

noni
20 martie 2014
observatie

Si palatul din care a ieskt animslul, e construit tot politic ? Ca la cate milioane de euro costa, doar salariul, sigur nu ii ajungea ca sa o ridice. Cand e sa ii prinda, e totul politic, cand fura, nu sunt hoti, sunt oameni de afaceri, cand furau erau sanatosi, cand ii prin au toti subit cancer. Pacatele se platesc pe pamantul acesta, nu pe alta lume, asa ca lista e lunga si cu pacate si cu pacatosi.

Angela
20 martie 2014
Dilema

Poate omul chiar o fi bolnav, insa in cazul asta de ce nu a renuntat? De ce nu si-a dat demisia din functie si sa lase pe altul, iar el sa-si caute de sanatate? Parca ar fi mostenit judetul de la ta-su ...

Răspuns la: observatie
Adăugat de : noni, 20 martie 2014
Si palatul din care a ieskt animslul, e construit tot politic ? Ca la cate milioane de euro costa, doar salariul, sigur nu ii ajungea ca sa o ridice...
Angela
20 martie 2014
Ca fapt divers ...

... de aproximativ jumatate de an, pe site-ul telegraf era un sondaj de opinie privind autonomia Dobrogei. Ieri a disparut subit. Nu cred ca e coincidenta. Anumite personaje chiar se considera(u) boierii (baronii) sau voievozii acestui tinut. Principala boala de care sufera este puterea - si-au pierdut busola, bunul simt, caracterul, sufletul (daca chiar le-au avut vreodata).

CARTACAI SORINA
20 martie 2014
Eliberatil pe domnu Nicusor

E nevinovat domnu Nicusor ceaveti cu el. S-a traiasca multi ani de acum incolo el si domnu Mazare ca mult bine au facut Costantei.Se gandesc la noi pensionari fac parcuri pentru copi.Basescu e de vina.

Pintea
20 martie 2014
Nevinovatul

Sorina luna viitoare cand primesti pachetul de alimente de la Primarie sa-l duci lui Nicusor la Poarta Alba si apoi sa travesezi calea ferata in momentul cand trece rapidul de Bucuresti.Succes.

Răspuns la: Eliberatil pe domnu Nicusor
Adăugat de : CARTACAI SORINA, 20 martie 2014
E nevinovat domnu Nicusor ceaveti cu el. S-a traiasca multi ani de acum incolo el si domnu Mazare ca mult bine au facut Costantei.Se gandesc la noi...
sf. dracu
20 martie 2014
ptr. cetatean

ma-ta mai traia, ma, cand te-a nascut?

domnul Efect Pesedescu
20 martie 2014
Fapta Nicusor

Urmarirea penala este indreptata impotriva Faptei.Ati inteles gresit.Nu a fost saltat Constantinesu Nicusor.Cel/cea care a fost saltat/saltata este doamna Fapta Nicusor.Deci Nicusor este o fapta.Fapta este "sanatoasa",Nicusor este bolnav .In al doilea rand,domnul/doamna Fapta Nicusor este un fenomen.Domnul Fenomen Nicusor(numele lui adevarat) castiga alegerile si atunci cand nu le castiga.In al treilea rand, Nicusor este meserie.Cand nu esti in stare de nimic,cand nu stii sa faci nimic,cand nu-ti place cartea ,te apuci sa inveti o meserie banoasa.Meseria,bratara de aur ! Cele mai banoase meserii sunt: meseria de presedinte al CJ, meseria de primar,meseria de consilier ,de director RADET sau de parlamentar. Freee,Fapta Nicusor !

cetateanul
20 martie 2014
pentru nr .5

pei mai mamaie din cauza unor cucoane sau bosorogi ca dumneat carora lea dat mazarica si porcul asta de constantinescu 1 pui spre alterare si 1 litru de ulei mai rau ca pe vremea comunistilor stand la cozi infernale au ajuns astia unde au ajuns. Luati si voi exemplu tarilor dezvoltat unde batrani au demnitate si nu pleaca urechea la cacaturi si li se dau drepturile intrun mod civilizat fara forma de pomana sau mai stiu eu ce. mai trezitiva la realitate si terminativa cu gandirile astea comuniste intiparite in minte, si bravo basescu bravo dna bravo tuturor care isi fac treaba si se mai intereseaza si de resursele financiare ale acestei tari si nu vand tara pe 2 lei.

un plebeu
20 martie 2014
pentru justitia romana

Daca tu DNA ai detectat din 2007 ca Nicusor opereaza neconform cu legile in vigoare... ce ai facut 7 ani? Eu personal daca as putea i-as da pe toti afara din DNA pentru neindeplinirea indatoririlor conform fisei postului sau regulamentului intern..sau ce dracu de proceduri au ei pe acolo.De ce ai nevoie de o gramada de dosare cu dovezi si probe cand la prima faradelege ar trebui sa il chemi in instanta si sa iti faci datoria de legiuitor.Daca se dovedeste ca omu e curat dpdv legal ok, daca nu pedepsit conform legii in vigoare.Simplu! Tot circul asta din massmedia e praf in ochi si distragerea atentiei. Ce face fiscul in tara asta? Dupa cum se vede ..nimic.Apar multimilionari/miliardari in euro care nu pot justifica provenienta averilor parvenite peste noapte si nimeni din cei care au dreptul de control legal nu ii intreaba nimic. Mai cade cate un pacalici si toata massmedia se ariceste,DNA-ul intervine,mascatii sunt in misiune...Circ si panarama pentru plebei si iobagi. Pleaca ai nostrii,vin ai nostrii...

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Martie 2014
Stire din Eveniment : Șeful ASF, arestat pentru 30 de zile
Pagina a fost generata in 1.2248 secunde