Gardienii vor învăța cum să vorbească "frumos" cu deținuții dificili

339
Gardienii vor învăța cum să vorbească

Articole de la același autor

Agresiunile comise de persoanele private de libertate împotriva gardienilor s-au înmulțit în ultima perioadă. Zilnic, în penitenciarele din țara noastră sunt semnalate, în medie, două - trei cazuri de ultraj. Sindicaliștii atrag atenția că este necesară o înăsprire a pedepselor pentru deținuții care susțin astfel de fapte. De partea opusă, Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat un proiect pentru a-i trimite pe supraveghetori la… cursuri de comunicare.

"Este o soluție de compromis, pe care nu o agreăm", a subliniat, pentru "Cuget Liber", Virgil Cîrstea, președintele Sindicatului SINPEN 2016 Constanța.

Concret, inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor, aflate în prezent în stadiul de proiect, este de a fi organizate, la nivelul unităților de detenție, "cursuri pentru facilitarea comunicării personalului care desfășoară activități directe cu deținuții dificili și cu afecțiuni psihice". Cursuri de comunicare, atrag atenția sindicaliștii, în care supraveghetorii să "învețe" cum să gestioneze situațiile conflictuale în care sunt implicate persoanele private de libertate cu probleme psihice.

"Din start, aceste persoane nu ar trebui să fie ținute în aceste unități, ci ar trebui să fie internate în spitalele penitenciare, unde să primească tratamentul de care au nevoie. Dar s-a găsit această soluție de compromis, având drept scop reducerea numărului de acte de violență fizică a persoanelor private de libertate împotriva polițiștilor de penitenciare. Astfel, polițiștii de penitenciare, supraveghetorii vor fi instruiți cum să abordeze situațiile conflictuale, persoanele care amenință cu incendieri, cu agresiuni, persoanele care se automutilează. Este o responsabilitate în plus, iar aceste aspecte țin de psihoterapie", a arătat liderul sindical Virgil Cârstea.

Inițiativa vine în contextul în care demersul sindicatelor din sistemul penitenciar de a fi înăsprite pedepsele pentru deținuții care ultragiază polițiștii de penitenciare a eșuat.

"De ce la polițiști ar fi cazul de factori agravanți, în cazul ultrajelor, iar la supraveghetorii din penitenciare, nu?", semnalează liderul sindical constănțean.

Potrivit sindicalistului, la nivelul sistemului penitenciar, zilnic au loc, în medie, două sau trei ultraje, de la unele banale până la cazuri care pun viața gardienilor în pericol.

"Am și semnalat faptul că, la Penitenciarul Poarta Albă, în timpul caniculei, singura sticlă distribuită a fost cea aruncată în capul unui supraveghetor de către un deținut!", a mai adăugat sindicalistul.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în cadrul cursurilor de comunicare, polițiștii de penitenciare urmează să afle despre regulile minime de ascultare activă, despre tipologia persoanelor dificile, despre elemente de conduită care preced izbucnirea violentă și măsuri pentru prevenirea situațiilor conflictuale.

Incidente la Poarta Albă

Reamintim că, la nivelul Penitenciarului Poarta Albă, au avut loc, de-a lungul timpului, diverse incidente violente ale căror victime au fost gardienii. Unul dintre cele mai grave cazuri a avut loc în 2016, când o angajată a penitenciarului a fost sechestrată de doi deținuți, în toaleta clubului unității de detenție, cu intenția de a o viola.

"Cei doi au amenințat-o cu un cuțit și au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar, cu intenția de a o agresa sexual. Acționând cu tact și profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți să renunțe la intenție, după aproximativ zece minute", au precizat la momentul respectiv reprezentanții unității de detenție.

După aproximativ un an, un alt angajat, unic supraveghetor pe o secție cu aproximativ 300 de deținuți, a fost atacat cu un obiect contondent, în momentul în care a încercat să oprească o încăierare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3785 secunde