Grefierii de la Curtea de Apel au ieșit în stradă. ”Muncim pe datorie, rușine să vă fie!”

8917

Articole de la același autor

Aproximativ 100 de grefieri au protestat, vineri, în faţa Curţii de Apel Constanţa, pentru neplata salariilor şi nepunerea în plată a hotărârilor judecătoreşti. Protestatarii au scris pe foi „Justiție pe datorie!”, „Muncim pe datorie, rușine să vă fie!”, „Grefierii: primii la obligații, ultimii la drepturi!”, “Vrem salarii legale”.

“Întreg colectivul grefierilor de la nivelul Curţii de Apel Constanţa protestează pentru neplata salariilor şi nepunerea în plată a hotărărilor judecătoreşti. Este vorba despre o corecţie salarială. Solicităm punerea în plată a salariilor pe care ar fi trebuit să le avem la 31 decembrie 2017. Odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare la 1 ianuarie 2018, salariile noastre au fost efectiv plafonate, îngheţate şi nu am primit nicio creştere salarială. De la emiterea actelor administrative, la începutul anului, Ministerul Finanţelor nu a asigurat fondurile necesare pentru punerea în plată a salariilor. Principalul responsabil pentru neplata salariilor, astfel cum ni s-a comunicat de către liderul nostru de sindicat Cătălin Trăistaru a fost Ministerul Finanţelor Publice, ordonatorii principari şi secundari de credite, îndeplinind toate obligaţiile legale pe care le aveau pentru punerea în plată a drepturilor salariale”, a declarat Cristina Borţoi, grefier.
Ea a precizat că un protest similar a avut loc săptămâna trecută în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
“Acest fapt, neplata salariilor, a generat săptămâna trecută un protest în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ce este ordonator principal de credite. În urma protestului, prin intermediul preşedintelui BNS, s-a avut o întrevedere la Ministerul Finanţelor Publice, la care a participat un secretar de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, doi lideri sindicali, preşedintele Blocului Naţional Sindical şi preşedintele sindicatului reprezentativ la nivelul grefierilor, domnul Cătălin Trăistaru şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. S-a comunicat că nu sunt bani pentru plata salariilor corectate şi nu sunt fonduri pentru plata tranşelor scadente la nivelul anului 2023. Neasigurarea fondurilor pentru plata drepturilor salariale poate fi considerat un atac la independenţa justiţiei. La acest moment nu dorim măriri salariale, noi dorim plata salariilor legale”, a precizat Cristina Borţoi.
Protestul grefierilor s-a încheiat, vineri, la ora 12.30.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.407 secunde