Grupare specializată în cămătărie, proxenetism și trafic de minori, destructurată de DIICOT

202
Grupare specializată în cămătărie, proxenetism și trafic de minori, destructurată de DIICOT - politiamascatiperchezitii-1-1695987833.jpg

Articole de la același autor

Un grup infracțional specializat în cămătărie, șantaj, proxenetism și trafic de minori a fost destructurat în urma unei acțiuni în trei județe, a oamenilor legii din România în cooperare cu autorități din Austria și Germania.
DCCO, Poliția Română și DIICOT au efectuat vineri dimineață 9 percheziții domiciliare, în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.


Grupul s-ar fi format în 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, între membri unei familii: tatăl în calitate de lider și cei șase fii. Ulterior și alte persoane au aderat.


„Membrii grupului infracțional ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care ar fi perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %. Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de violență fizică. În scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc.


Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite, situație în care li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor. De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare «pe caiet» li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă”, se arată în comunicatul DIICOT.


Membrii grupării ar fi recrutat persoane cu o situație material precară, cu diferite dizabilități și datorii, pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania, le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și le-ar fi exploatat, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune.


Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, în intervalul de timp în care ar fi fost exploatate, precum și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, la data recrutării, care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului.
„Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada 2021 – septembrie 2023, ar fi transportat-o pe minoră, în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituției în folosul său”, se mai arată în comunicatul preluat de gandul.ro
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4785 secunde