Farmaciile care comercializează medicamente stupefiante și psihotrope, la control!

5690
1
Sute de farmacii din întreaga ţară, inclusiv cele din Constanţa, au fost luate la puricat de Ministerul Sănătății, care, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), a iniţiat o serie de controale în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope, care conțin Oxicodonă și Fentanil.

Verificările au început deja, până acum, inspectorii identificând peste 500 de unități farmaceutice care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Ele vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

Verificările la care facem referire vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează. De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare.


Toate acestea vin după arestarea farmacistului traficant de droguri din capitală. Acesta a fost arestat, în urmă cu câteva zile, după ce a fost descoperit că vindea substanțe foarte periculoase care se pot elibera doar pe baza unei prescripții medicale. Se pare că bărbatul ar fi comercializat în mod repetat droguri de mare risc, aproximativ 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate de Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină, conform DIICOT.

La fel ca şi în celelalte judeţe, şi la malul mării se comercializează astfel de medicamente, dar până acum nu au fost probleme, susţine Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor. „Toate farmaciile situate în zona spitalelor comercializează aşa ceva. Ministerul poate hotărî să verifice orice farmacie. Noi avem peste 300 de farmacii în judeţul nostru, dar, în general, oamenii, când ies de la medicul specialist, se opresc la prima farmacie, cea mai apropiată de unităţile sanitare. Cei care au astfel de reţete se confruntă cu dureri foarte mari. Este vorba despre bolnavi oncologici, în special, dar şi cei cu alte afecţiuni, ale căror medicamente se eliberează numai pe bază de prescripţie xspecială, adică cea de culoare galbenă, în trei exemplare”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

Precizăm că Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Uneori, însă, este utilizat ilicit ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină. Oxicodona, la rândul ei, este un analgezic opioid semi-sintetic derivat de tebaină, fiind utilizată în tratamentul durerilor severe.



Comentează știrea

Eduard
27 septembrie 2023
Despre droguri

Sa nu vorbim prostii! Farmaciile nu vand droguri sau stupefiante adica cocaina, heroina, etc! Aceste droguri si stupefiante sa fie cautate in cluburi (de noapte) sau baruri la ore tarzii din noapte!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6331 secunde