Semnele la care trebuie să fie atenți părinții, în cazul consumului a două droguri "la modă"

3573
Semnele la care trebuie să fie atenți părinții, în cazul consumului a două droguri

Articole de la același autor

Tragedia de la 2 Mai, în care doi tineri au murit loviți de mașina condusă de un șofer drogat, a fost un semnal de alarmă pentru autorități, care desfășoară în ultima perioadă sute de acțiuni pentru destructurarea grupărilor de traficanți de droguri. Dar și părinții trebuie să fie informați cu privire la semnele consumului de droguri la adolescenți.

În urma tragediei petrecute în luna august între stațiunile 2 Mai și Vama Veche, de pe litoralul românesc, când doi tineri au murit după ce grupul în care se aflau a fost lovit de mașina condusă de un șofer drogat, autoritățile au demarat ample acțiuni pentru depistarea și tragerea la răspundere a traficanților de droguri. Inclusiv în cursul zilei de marți, 26 septembrie, la nivelul întregii țări procurorii DIICOT și polițiștii antidrog au desfășurat sute de percheziții pentru destructurarea grupărilor specializate în trafic de diverse stupefiante.

Pe lângă acțiunile desfășurate de oamenii legii, medicii atrag atenția părinților și profesorilor asupra semnelor la care trebuie să fie atenți, pentru a depista dacă adolescenții se droghează. În prezent, printre cele mai la modă droguri sunt protoxidul de azot – sau funny gas (gazul ilariant), cum mai este denumit – și oxicodona, un analgezic puternic, găsit de altfel și în dosarul penal deschis pe numele șoferului care a provocat tragedia de la 2 Mai, Vlad Pascu.

Medicul de urgență Tudor Ciuhodaru a prezentat câteva caracteristici ale celor două substanțe folosite ca droguri și simptomele pe care le dau, pe care le prezentăm în rândurile următoare.

„Funny gas sau protoxidul de azot este un gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag, comercializat în butelii de uz medical pentru analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obsterică, sau industrial, ca agent spumant în industria alimentară. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune). Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - dozele mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului)”, a arătat medicul.

Efectul căutat e cel euforizant, dar pot să apară rapid reacții adverse care presupun cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnee, palpitații, dar pot fi și extrem de grave, precum sindroame confuzionale și tulburări psihotice.

Oxicodona poate duce la deces, în caz de supradoză

„Analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină, oxicodona este utilizată la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe. Când este folosită în scop recreațional, administrată oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina. De obicei este utilizată ca drog, izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen. Pe stradă ese comercializată sub diverse denumiri: Oxy, Oxycotton, OC.

Intoxicația cu oxicodonă duce la modificări psihocomportamentale: (inițial) euforie, hiperactivitate, agitație psihomotorie, labilitate psihoemoțională, anxietate, apoi depresie, somnolență, dar și la tulburări de vedere și auz, scăderea dimensiunii pupilare, halucinații; neurologice: tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolență, comă; cardiorespiratorii: bradicardie (încetinire puls), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale, sincopă etc”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

O singură doză de oxicodonă are efect timp de aproximativ 12 ore și poate fi detectată în sânge pentru mult mai mult timp: în sânge pentru 24 de ore, în salivă până la 48 de ore, iar în urină, până la patru zile.

„Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator, iar o supradoză poate duce la deces”, a atras atenția medicul urgentist. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5865 secunde