Medicamente scumpite, bolnavi disperaţi! "Ne este tot mai greu să trăim!"

3498
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețul medicamentelor s-a mărit cu aproximativ 20% în luna august 2023, cea mai mare creştere înregistrată în ultimele două decenii.

Chiar dacă scumpirile la care facem referire se aplică numai în cazul medicamentelor ieftine, costurile se simt în cazul bătrânilor, în mod special, dar și în rândul populației generale. De ce s-a ajuns la această majorare a prețului de 20 de procente? Pentru că de luna trecută a intrat în vigoare corecţia preţurilor din cadrul Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). În urma corecţiei respective, Canamed include, la ora actuală, peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile acestora au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când ele au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior. Că au crescut cu 10 sau cu 20 de procente, oamenii tot nemulțumiți sunt. „Pastilele pe care mi le cumpăram lună de lună erau 30 de lei. Acum a trebuit să dau pe ele 36 de lei. Pe altele dădeam până luna trecută 45 de lei, acum scot din portofel 54 de lei şi lista poate continua. Dăm tot mai mulţi bani pe pastile. Ne este tot mai greu să trăim. Preţurile astea ne bagă-n mormânt”, ne-a mărturisit Liana P., o bătrânică în vârstă de 79 de ani. „Poate că pentru unii 20% nu înseamnă mult, dar pentru alţii, orice bănuţ în plus contează. Nici medicamente nu mai putem cumpăra. Viaţa a devenit tot mai scumpă, iar nouă, bătrânilor, ne este foarte greu să facem faţă cheltuielilor”, ne-a declarat, la rândul său, George T., de 81 de ani.

Scumpirile menţionate se datorează, în mare parte, faptului că producătorii au costuri tot mai mari cu materiile prime. „S-au scumpit toate componentele care intră în procesul de fabricaţie, începând cu hârtia pentru ambalaje, folia de aluminiu 50%, materie primă între 30 şi 100% a crescut. Pentru Paracetamol, de exemplu, a crescut cu 60%”, a declarat Simona Cocoş, directorul unei fabrici de medicamente.

Referitor la această situaţie, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, a precizat că preţul medicamentelor s-a menţinut în ultimii 20 de ani la aceeaşi valoare, dar producătorii au fost nevoiţi, de data aceasta, să crească preţurile la medicamentele ieftine. „Niciun producător nu mai voia să le producă, pentru că ieşeau în pierdere şi, deja, unele nu se mai găseau pe piaţă. Au tot cerut să li se permită să crească preţul la anumite medicamente, dar nu li s-a dat voie, în condiţiile în care energia s-a scumpit, materia primă la fel, iar costul medicamentelor a rămas neschimbat timp de 20 de ani. De exemplu, la 10 lei o cutie, mărirea este de 2 lei. Atenţie, însă! Nu toate pastilele s-au scumpit cu 20%. Mai mult decât atât, producătorii din afara țării începuseră să refuze să mai aducă produse pe piața din România, din cauza prețurilor. Apoi, este exportul paralel. Prețurile din România sunt prea mici, în comparație cu cele din comunitatea europeană”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3802 secunde