Criza din farmacii atentează la sănătatea bolnavilor! "Nu m-am confruntat cu o astfel de situație niciodată"

1616

Articole de la același autor

Criza din farmacii este departe de a se rezolva. Ba dimpotrivă, pe zi ce trece, par a dispărea de pe rafturi tot mai multe medicamente. La acest moment, la nivelul întregii țări se estimează că nu mai pot fi găsite în jur de 400 de pastile, pentru toate afecțiunile posibile. Situația cea mai gravă se înregistrează în rândul copiilor, care, se știe, au o imunitate mai scăzută, și la bătrâni, care, mulți dintre ei, cară în spate povara numeroaselor afecțiuni cronice și nu numai. În prezent, în multe drogherii nu se mai găsesc medicamente antitermice pentru virozele respiratorii de sezon sau gripă, cum sunt, de pildă, Nurofenul sau Panadolul sau Carbamazepina, utilizată în tratamentul anumitor tipuri de epilepsie, dar și în durerea neuropată. Desigur, lista este lungă, iar disperarea bolnavilor a atins cote maxime.

Din păcate, în cazul stocurilor de antibiotice pentru copii sau al siropurilor care îi ajută la tratarea bolilor specifice sezonului rece, acestea sunt reduse în toate farmaciile. Ca urmare, pentru a face rost de medicamentele necesare, părinții trebuie să facă, zilnic, curse, dintr-un cartier într-altul pentru a-și putea procura tratamentele recomandate de medici. „Am mers în cursul zilei de ieri în zece farmacii ca să găsesc toate pastilele recomandate de pediatru. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Nu mai zic cât de greu este să te târâi după tine, dacă nu ai cu cine să îl laşi acasă, şi cu copilul bolnav, moleşit, cotropit de boală. Este, pur şi simplu, inuman şi nimeni nu face nimic pentru a rezolva această situaţie gravă”, ne-a declarat Elena U., mama unui băieţel de cinci ani.

Viorel C., de 75 de ani, caută de câteva zile, cu disperare, un medicament pentru epilepsie, care îl ajută mult în gestionarea crizelor. „Am deja trei zile de când mă tot plimb prin farmacii şi nici urmă de el. Ştiu că unele buline nu se mai fabrică, dar acesta ar trebui să existe în farmacii, doar că vin cutii puține și se dau ca pâinea caldă. Ce facem, însă, noi, bolnavii, dacă ni se face rău? Tot este frig afară, ne vindecăm cu o porție de aer proaspăt?”, s-a arătat indignat vârstnicul.

Între timp, farmaciştii dau din umeri, spunând că nu este vina lor pentru toată această situaţie delicată. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea, criza de medicamente se menține şi chiar dacă, între timp, apar unele dintre ele pe rafturi, imediat încep să dispară altele de pe piață.

Producătorii au constatat că ies în pierdere şi au oprit producţia multor pastile

„Situaţia este una cunoscută la nivelul întregi ţării şi o ştie şi domnul ministru Alexandru Rafila. Nu m-am confruntat cu o astfel de criză niciodată şi lucrez în domeniu de aproximativ 40 de ani. Şi în Constanţa, la fel ca peste tot, situaţia este la fel. Cel mai bine stau lanţurile mari farmaceutice care fac un import special, prin depozitele lor, şi îşi aprovizionează numai farmaciile din reţea. Cert este că nici la ei nu se găsesc unele medicamente, dar, din când în când, mai apare câte ceva. Problema este că a început frigul, iar suspensiile pentru copii nu se găsesc şi nu ştim ce vom face. De exemplu, suspensiile pentru cei mici cu antibiotice lipsesc cam toate. În general, marea problemă este întâlnită la medicamentele ieftine, de 20-30 de lei, fiindcă producătorii au constatat că ies în pierdere comercializându-le la preţurile la care sunt obligaţi să le vândă şi au oprit producţia. Acum, noi trebuie să găsim rezolvări la această problemă şi să se găsească alte firme care să fabrice aceste produse ieftine. Sunt medicamente care lipsesc de două luni şi chiar cinci luni. Cert este că, în ultimele trei luni, unele au dispărut complet. Pacienţii, săracii, au impresia că farmaciştii nu vor să le aducă medicamentele. Ei nu înţeleg că noi, de fapt, suntem primii interesaţi să facem o aprovizionare ritmică şi tot mai bună. Cel mai rău este că bolnavii sunt nervoşi şi se mai şi plimbă pe la vreo zece farmacii ca să constate că nu găsesc ceea ce caută”, a declarat Vasile Rizea, pentru „Cuget Liber”.


El a precizat că, la ora actuală, s-a format un grup de lucru din experţi ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, de la producătorii care să identifice soluţii pentru rezolvarea acestei crize.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4951 secunde