Criza de medicamente continuă. "Cele mai mari probleme sunt la farmaciile din mediul rural"

667

Articole de la același autor

De luni bune, întreaga ţară se confruntă cu o criză fără precedent a medicamentelor din farmacii. Din păcate, nici în 2023, situaţia nu s-a rezolvat. Ba dimpotrivă, bolnavii se plimbă, în continuare, de la o farmacie la alta, pentru a-şi procura tratamentele recomandate de medici. Deşi ne aflăm în plin sezon gripal, în unele unități nu se găsesc tot timpul pastilele sau siropurile pentru tratarea răcelii sau a virozelor, dar şi multe alte medicamente, pentru toate afecțiunile posibile.

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, criza de medicamente nu s-a încheiat. Când apar pe rafturi unele medicamente, când dispar altele. De ce se prelungește criza? „Părerea mea este că sunt multe firme mari producătoare care se retrag de pe piaţă, din cauza preţurilor. Ce spun aceștia: dacă tu mă obligi să îţi dau produsul la cel mai mic preţ din Europa, produsul pleacă în altă ţară, unde preţul este aproape dublu sau mai mult. Nu le convine să îl vândă în România cu 5 lei, în loc să îl vândă în Franţa sau Italia, de exemplu, unde preţul este dublu. Ca urmare, medicamentele ajung în alte ţări, unde producătorii câştigă mult mai bine. Noi îi zicem export paralel, dar, de fapt, este comerţ intracomunitar. De asemenea, mai este şi marea problemă a aprovizionării. Marile lanţuri farmaceutice au un depozit în spate, care importă, în mod direct, medicamente. Ca urmare, unele farmacii sunt aprovizionate mai bine, iar altele nu. Cel mai mult au de suferit farmaciile de cartier şi cele din mediul rural, unde este cel mai greu. Acolo este dificil inclusiv cu eliberarea antibioticelor sau a altor tratamente. În plus, unele zone se confruntă cu o lipsă a medicilor de familie sau au prea puțini doctori. În aceste condiții, când medicul vine o dată pe săptămână, ce fac bolnavii din satul respectiv dacă se simt rău și au nevoie de medicamente?”, a declarat Vasile Rizea, pentru „Cuget Liber”.

Pe de altă parte, specialiştii Ministerului Sănătății susţin că motivele pentru actuala criză a medicamentelor sunt reprezentate de creșterea consumului, în contextul numărului mare de infecții respiratorii, presiunea asupra producției din cauza inflației, a costurilor cu materiile prime la nivel global, dar și reglementarea națională a prețurilor la medicamente.

Cert este că toată lumea aşteaptă o rezolvare din partea autorităţilor pentru a avea acces la toate medicamentele de care au nevoie.

„De la o zi la alta sperăm că această criză se va rezolva, dar lucrurile se mişcă prea încet. Încercăm să ne tratăm cu ce găsim, dar unele pilule nu pot fi înlocuite, nu există înlocuitori pentru ele”, ne-a declarat Ileana P. de 37 de ani. „Deși de câteva luni se vorbește despre criza de medicamente în farmacii, Ministerul Sănătății nu a reușit să rezolve, încă, problema. Peste tot, indiferent unde te-ai duce, sunt probleme cu stocurile din farmacii. Noi înţelegem acest lucru, dar boala nu”, a subliniat Marcela B., mama unui băieţel de opt ani.

În cazul în care reuşesc să îşi găsească tratamentul prescris de medic, pacienţii sunt sfătuiţi să nu îşi facă stocuri din aceste produse, pentru că unele dintre ele au un termen de valabilitate limitat, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță doar 1-2 luni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6665 secunde