Şi bolnavi, şi fără medicamente! "Parcă-i criza de pe vremea lui Ceaușescu!"

1699
2

Articole de la același autor

Pe zi ce trece, criza de medicamente pare a se adânci, în loc să se rezolve, și singurii care au de suferit sunt bieții bolnavi care sunt, efectiv, puși pe drumuri. Zilnic, persoanele suferinde sau aparținătorii acestora se plimbă dintr-o farmacie într-alta, în speranța că-și vor putea face rost de pastilele recomandate de medic. La ora actuală, din farmaciile de la malul mării lipsesc o mulțime de medicamente, pentru toate diagnosticele posibile. Farmaciștii se tem că nu le vor putea asigura copiilor siropurile pentru febră, dureri de cap, antibioticele, asta în condițiile în care sezonul rece bate la ușă și în scurt timp vor începe să se înmulțească virozele și toate celelalte afecțiuni respiratorii.

De dimineață până seara, oamenii aleargă dintr-o farmacie într-alta și, după toată această goană pentru medicamente, revin acasă tot fără anumite pastile recomandate de către medici, din simplul motiv că farmaciile au rafturile goale în dreptul unora dintre ele. Chiar dacă nu a găsit „bulinele” pentru mama sa în şapte farmacii, Rodica F. tot speră că, până la urmă, va da de ele. „De azi dimineaţă colind oraşul şi de pe reţeta prescrisă de medicul specialist îmi lipsesc două medicamente, pe care nu le-am găsit pe nicăieri. Nu ştiu unde să mă mai duc”, ne-a mărturisit femeia. Ionel U. a suferit în urmă cu doi ani un accident cerebral vascular şi obişnuia să ia un medicament care, spune el, îl ajuta să se simtă mult mai bine. „Caut de trei zile medicamentul de care am nevoie şi nu îl găsesc. Am fost la toate farmaciile din zonă, precum şi la cele din alte cartiere şi tot degeaba. Unele pastile lipsesc cu desăvârşire. Eu vreau să îmi continui tratamentul, nu să mor”, ne-a declarat bărbatul. Între timp, farmaciştii dau din umeri, spunând că nu este vina lor pentru toată această situaţie delicată.

De vină este politica prețurilor, susţin producătorii

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea, criza de medicamente se menține şi chiar dacă, între timp, apar unele dintre ele pe rafturi, imediat încep să dispară altele de pe piață. „Începem să ne obișnuim deja cu această situaţie. Parcă-i criza de pe vremea lui Ceaușescu. Ne lipsesc medicamente din toate clasele, pentru toate afecțiunile, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Atât timp cât prețurile rămân aşa cum sunt acum, adică cele mai mici din Europa, se va face, în continuare, exportul paralel, adică medicamentele care vin ieftin în România se vor trimite în alte state din comunitatea europeană, unde prețurile sunt mai mari. Aici trebuie să intervină Ministerul Sănătății, pentru a rezolva problema. Uneori, pacienții au norocul să își găsească pastilele de care au nevoie în cadrul altor unități ale marilor lanțuri farmaceutice, din alte județe, dar sunt perioade în care nici acestea nu le mai au. În acest caz, bolnavii trebuie să meargă, din nou, la medic, să își schimbe tratamentul. În prezent, şi suspensiile pentru copii, siropurile, antibioticele reprezintă o mare problemă pentru noi. A început toamna, va veni și frigul și vor fi probleme cu cei mici. Totuşi, sperăm că poate lucrurile se vor rezolva. Din când în când mai apare câte un medicament și avem impresia că s-a terminat criza și, apoi, iar intrăm în colaps”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

De partea cealaltă, producătorii din industria farmaceutică spun că de vină este politica prețurilor şi că legea cere ca ele să fie calculate în funcție de cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană. La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că principala sursă a problemelor este faptul că instituțiile de stat sunt obligate să cumpere la cel mai mic preț posibil. „Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, la care prețul este extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei”, a subliniat acesta.



Comentează știrea

Cu Credinta
11 octombrie 2022
criza de pe vremea lui

Ref(trenuri): azi asta e Titlul BUN, chiar mai mult extrapolat pe tot spatiu Carpato-Danubiano-Pontic

Constantin
12 octombrie 2022
Erorile neamului vanzator

Avem numai "pupindosisti aimericani" și "pfrizeri" "europupindosisti" !!! Am fost a doua tara producătoare de vaccin ! Am zobuit industria de medicamente (si nu numai) ! Ce au votat asta au !!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9291 secunde