Criza medicamentelor adânceşte disperarea bolnavilor. "Suntem epuizaţi ca să facem zilnic ture prin oraş"

1920

Articole de la același autor

Criza medicamentelor din Constanța și din întreaga țară nu a ajuns la final. Ba dimpotrivă, peste tot sunt farmacii care nu dispun de toate tratamentele de care bolnavii au nevoie, peste tot sunt oameni nemulțumiți, care fac slalom, lunar, printre unitățile farmaceutice din cartiere, în speranța că își vor găsi pilulele care îi ajută să se simtă mai bine. Din păcate, criza fără precedent este provocată, spun producătorii, de prețul mic pe care îl au aceste medicamente, care de multe ori nu acoperă costurile de producție, mai ales că, pentru unele, materia primă este adusă din alte țări.

Situația este atât de gravă, încât unii bolnavi au început să își fragmenteze pastilele pentru a putea prelungi tratamentul cât mai mult, pentru a nu rămâne fără pastile. Toate acestea până când reușesc să le găsească din nou. „Nu mă gândeam vreodată că o să ajungem în asemenea situații. În urmă cu două luni, mi-am găsit tratamentul la o farmacie de cartier, dar care face parte dintr-un lanț farmaceutic mai mare. Aici, din când în când, mai primesc pastile, dar trebuie să fii pe fază. Nu ești, le cauți iar ca nebunul”, ne-a declarat Viorel P. din Constanța. Ileana M. şi-a căutat pastilele pentru boala de care suferă două săptămâni la rând, zi de zi. „Am alergat continuu până le-am găsit. Am obosit să le mai caut. În fiecare lună este la fel”, ne-a mărturisit femeia. „Suntem disperaţi şi epuizaţi ca să facem zilnic ture prin oraş, pentru a ne găsi tratamentele recomandate de medic. Suntem şi bolnavi, şi bătrâni. Efectiv ne lasă puterile”, a adăugat Constantin U.

La rândul lor, farmaciștii recunosc că sunt zile în care le trec pragul zeci de pacienți, pe care, pur și simplu, nu îi pot ajuta. Cine este de vină? Criza de medicamente de pe piața românească are mai multe cauze. Pe de-o parte, cum am menţionat deja, este prețul mic și atunci firmele preferă să vândă medicamentele la export. Apoi, uneori mai contează şi lipsa de substanță activă, care se produce pe piețele asiatice și scumpirea acesteia. În acelaşi timp, nici autoritățile nu se implică aşa cum ar trebui, susţin farmaciştii, ca să stimuleze entitățile implicate sau care vor să dezvolte activități legate de fabricarea medicamentelor. Şi mai grav, în această primăvară, la un moment dat dispăruseră inclusiv medicamentele imunosupresoare (cele care permit organului transplantat să fie acceptat mai uşor de către organism). În aceste condiţii, bieţii pacienţi au făcut tot posibilul să reziste, ba luând cu împrumut unele medicamente de la alţi oameni, ba semnalând siuaţia asociațiilor de pacienți, care au mai găsit, cu ajutorul autorităților, mici stocuri în depozite sau farmacii.

Ce urmează? Ce este de făcut, în aceste condiţii? Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, ne-a declarat că această criză persistă şi, în continuare, au numeroase medicamente care nu se găsesc pe piaţă. „Unele nu se găsesc, altele sunt în cantităţi prea mici şi nu ajung la toate farmaciile. Nu s-a schimbat nimic până acum. Ministerul Sănătăţii trebuia să ia nişte măsuri şi, la un moment dat, ar trebui investiţi nişte bani, or, după cum ştiţi, nu sunt bani, aşa că nici rezolvare. Ca să vină medicamentele pe piaţa din România, trebuie să avem o politică a preţului rezonabilă şi nu o avem. Noi vrem cu 3 lei să luăm un medicament care se vinde în alte ţări cu 15 euro. Din când în când, mai apar medicamente, dar în cantităţi insignifiante, altele nu au mai apărut deloc. Nu există zone mai defavorizate decât altele, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu tratamentele bolnavilor. Peste tot, depozitele sunt aceleaşi. Noi nu avem soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii, ministerul trebuie să le găsească”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.454 secunde