După ce că-s scumpe, nici nu se găsesc! Prețul medicamentelor uzuale a explodat în farmacii

2807
Până acum, foarte multe medicamente nu erau găsite în farmacii, iar oamenii erau puşi toată ziua pe drumuri pentru a-şi căuta tratamentele recomandate de medic. Acum, după ce că nu se găsesc, s-au mai şi scumpit. Se poate spune chiar că, începând cu data de 1 august, prețul medicamentelor uzuale a explodat în farmaciile din întreaga ţară. Ne referim aici la aproape 3.000 de pastile al căror preț a fost majorat cu până la 14%, situaţie care a iscat mari nemulţumiri din partea bieţilor bolnavi.

Începând cu data de 1 august au fost puse în aplicare, în toate unităţile farmaceutice, noile tarife, care, bineînţeles, nu sunt deloc pe placul persoanelor suferinde. De exemplu, prețul acidului folic, o substanță activă recomandată în perioada sarcinii, a cunoscut o creştere enormă, în condiţiile în care, până de curând, se vindea cu circa 17,5 lei, iar acum a ajuns să coste 67 lei. Desigur, exemplele sunt numeroase. Precizăm că toate acestea vin după ce, în urmă cu câteva luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că așa-zisa scumpire a medicamentelor generice este, de fapt, o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, pentru ca ele să se găsească, în continuare, pe piaţă.

„Prețul a 3.000 de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, au precizat, de curând, reprezentanţii Ministerului Sănătății.

Referitor la aceste scumpiri, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, a precizat că majorările vin în contextul în care unele medicamente nu mai fuseseră scumpite de ani de zile. „Nu sunt scumpiri mari. S-ar putea ca acum, după ce s-au mai ridicat nişte preţuri, să înceapă să se mai găsească din medicamente, deşi producătorii spun că sunt foarte supăraţi că acestea sunt prea mici şi, pe deasupra, mai facem şi export paralel, adică ei ni le trimit pentru România, iar noi le trimitem în alte părţi, pentru că se dau la preţ dublu. În continuare, sunt medicamente care nu se găsesc, iar când le primim, vin puţine. Uneori, însă, avem alte pastile care conţin substanţe similiare celor recomandate de specialişti, dar pacienţii sunt reticenţi. Nu vor să cumpere înlocuitori, ci vor doar medicamentele prescrise de medic. Totuşi, sperăm ca măcar cele pentru boli grave, precum cancer, să se găsească în farmacii cât de curând”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

Că majorările sunt mari sau mici, asta se simte cu siguranţă, mai ales în cazul bătrânilor, care, în marea lor majoritate, au pensii foarte mici, care abia le asigură traiul de pe o zi pe alta. „Şi dacă s-ar fi scumpit cu 3%, tot s-ar fi simţit la o pensie de 1.300 de lei, cum o am eu, de exemplu. Dăm bani la întreţinere, pe mâncare, plătim dările către stat şi mare lucru nu mai rămâne. Dacă acum dăm mai mult pe tratament, este clar că până la pensia următoare rămânem fără bani”, ne-a mărturisit Ionel P. (75 de ani). „Luna trecută am dat peste 550 de lei pe medicamente, iar acum, cu scumpirile anunţate, voi plăti, în mod sigur, în jur de 600 de lei. Asta nu este viaţă, e un chin”, a adăugat Georgeta M. (79 de ani).

Din păcate, ca cei doi septuagenari se află multe persoane, cărora nu le rămâne altceva de făcut decât să strângă din dinţi şi să scoată din portofele banii potriviţi, asta dacă vor să îşi ia în continuare medicamentele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4593 secunde