Medicamentele "minune" cumpărate de pe Internet, "bombe" pentru sănătate

4299
1

Articole de la același autor

Foarte multe persoane îşi riscă sănătatea şi apelează, în ziua de azi, la tot felul de site-uri despre care nu ştiu nimic, dar care comercializează pilule pentru potență, pastile pentru diferite tulburări neurologice, medicamente pentru slăbit, antidepresive, tablete pentru diabet şi multe alte afecţiuni. Din păcate, oamenii, încântaţi de reclamele pe care le citesc pe Internet, de „efectele miraculoase” ale acestora, nu mai ţin cont de recomandările medicilor şi bagă mâna în buzunare pentru a-şi cumpăra cât mai repede „pilulele-minune” care îi vor scăpa de durere.



Ministerul Sănătăţii, dar şi cadrele medicale trag un semnal de alarmă în privinţa acestor practici, care le pot pune oamenilor viaţa în pericol. În ultimii ani, poliţiştii şi specialiştii de la Agenţia Naţională a Medicamentului au verificat zeci de cazuri privind comerţul online cu produse farmaceutice. Din nefericire, în toate situaţiile au fost găsite pastile ţinute în condiţii insalubre, în spaţii neadecvate etc. Mai mult decât atât, Comisia Europeană avertizează împotriva exploziei comerţului cu medicamente contrafăcute, ieftine şi cu efecte secundare periculoase. Plagiatele farmaceutice au apărut în întreaga lume, prin intermediul Internetului. Fie că este vorba de medicamente pentru scăderea colesterolului, de analgezice, de vitamine, diferite siropuri, a început să se falsifice tot ce se vinde, iar consumatorii profită, mai ales online, fără a se gândi măcar o secundă că un tratament luat de oriunde le poate deteriora starea de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că populaţia este expusă pericolului, dacă nu îşi cumpără medicamentele din surse sigure. „În primul rând, medicamentele eliberate pe bază de prescripție nu trebuie să fie cumpărate de pe Internet. Motivele sunt diferite pentru achiziția medicamentelor de pe diverse site-uri. Unul dintre ele - dacă e vorba de medicamente care nu sunt înregistrate în România, atunci există tentația să fie luate din alte surse cu ușurință”, a declarat el.

Produsele comercializate vă pot pune viaţa în pericol

Deci, mare atenţie la medicamentele vândute pe Internet, pentru că, în mare parte, sunt contrafăcute. Partea bună este să aveţi noroc ca ele să nu aibă niciun efect asupra voastră, pentru că există riscul ca ele să fie toxice, deci periculoase pentru sănătate. Cât de mult riscaţi achiziţionând anumite pastile de pe Internet? Am întrebat câțiva medici constănțeni ce se poate întâmpla în astfel de situații.

Dr. Mihaela Iftene consideră că medicamentele trebuie ridicate numai din farmacii. „Din punctul meu de vedere, nu se recomandă achiziţionarea de pe site-uri sau de la persoane fizice care vând cine ştie ce minuni. În urmă cu două zile am avut patru pacienţi la cabinet, care au renunţat la medicaţia pentru diabet, pentru că au auzit că există unele suplimente alimentare comandate de pe Internet care le fac foarte bine. Dacă înainte de a renunţa la tratament erau sub controlul insulinei sau cu pastile, au venit după câteva luni, complet dezechilibraţi. În aceste condiţii, acum este foarte greu să-i repunem pe picioare. Unii sunt atât de mult îndoctrinaţi, că refuză medicina alopată, în defavoarea unor remedii de pe Internet, pe care nu le putem numi nici homeopate, pentru că nu sunt nici aşa ceva. De exemplu, pe Internet există nişte medicamente pentru diabet cărora li se face reclamă şi care costă doar 189 de lei cutia, dar ca să îşi facă efectul, sunt păcăliţi să cumpere trei cutii. Deci, ei dau aproximativ 600 de lei pentru medicamentele respective, în timp ce, în mod normal, pacienţii asiguraţi primesc gratuit medicamentele pentru această boală”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Potrivit dr. Ariadna Fildan, referitor la medicamentele achiziționate de pe diverse site-uri, este evident că nu este o practică pe care să o recomande, din mai multe motive. „În primul rând, sursa nu poate fi verificată, nu ştim dacă există prospect sau dacă produsul comandat are compoziţia şi/sau proprietăţile pe care le afişează. De asemenea, nu pot fi verificate condiţiile de depozitare/livrare. Utilizând produse a căror compoziţie nu poate fi verificată, controlată, reglementată de autorităţi, există riscul de a produce efecte nocive, posibil cu afectare importantă a organismului uman”, este de părere medicul. La rândul său, dr. Bogdan Câmpineanu a precizat că el nu recomandă nici automedicaţia şi nici cumpărarea de pe diferite site-uri a unor medicamente. De ce? „Din acelaşi motiv pentru care pentru tratamentul dinţilor mergem la stomatolog. Altfel, putem readuce vracii în prim plan”, a adăugat specialistul. 



Comentează știrea

Cititor
17 februarie 2023
Medicatie?

Sa lasam pe fiecare om sa-si traiasca viata asa cum vrea si sa ceara sfatul doctorilor cand au nevoie Ce facem cu vanzatoarele de farmacie care iti vand ce vor ele? farmacistele adevarate sfatuiesc!

Pagina a fost generata in 1.6664 secunde