Sprijin pentru gravidele și copiii care provin din familii numeroase şi cu venituri foarte mici

25975
La acest moment, în România, rata mortalității infantile este de-a dreptul îngrijorătoare, una dintre cele mai mari la nivel european. Mai mult decât atât, accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor, susţin reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii”. Statisticile arată că, în 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.Se pare că distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în mediul rural. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.

În acest sens, proiectul „Primul pas spre sănătate” va facilita accesul la servicii medicale și sociale de calitate pentru 3.000 de gravide și copii cu vârsta între 0 și 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialiști, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă. În același timp, va crește gradul de informare a gravidelor și mamelor tinere în legătură cu importanța controalelor medicale pre și post-partum, precum și a controalelor medicale pentru copii.

Sprijinul se va îndrepta către gravidele și copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii și programe de educație și de sănătate, din comunități defavorizate, din județele: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenții medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei.

„În zonele rurale, existența medicului de familie și a unui cabinet medical este singura șansă pentru a primi tratamente la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie în zonele rurale, aceștia sunt nevoiți să asiste persoane de toate vârstele, de la nou-născuți până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilități materiale și financiare insuficiente unui nivel de viață decent. Existența unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază și oferirii de tratament, constituie o garanție și o necesitate pentru asigurarea sănătății populației. Problemele familiilor care trăiesc în comunitățile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesioniști din domeniile social, medical și educațional, care să asigure o intervenție integrată și personalizată, să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar și să creeze o punte de legătură între domeniul medical și persoanele vulnerabile”, a declarat președintele executiv „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1888 secunde