Hărțuirea online atinge cote alarmante. Aproape jumătate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului

27881

Articole de la același autor

Devenită pentru marea majoritate a părinților motiv de maximă îngrijorare, în special pe fondul scăderii eficienței școlare, dependența copiilor de internet își arată colții din statisticile alarmante ale celor care își doresc să demonstreze că mai este încă timp pentru a se interveni. În unele țări, telefoanele sunt interzise la orele de curs, ba chiar într-un stat american s-a declarat o campanie anti-rețeaua Tik-Tok, tocmai din cauza pericolului pe care îl propagă.

Pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet, Organizația Salvați Copiii, alături de reprezentanți ai autorităților și partenerii proiectului de siguranță online - Ora de Net, a organizat o dezbatere, unde au fost analizate, alături de adolescenți, principalele probleme care apar ca urmare a cyberbullying-ului între elevi.

Cu acest prilej, a fost lansat și sondajul realizat de Organizația Salvați Copiii, din care a rezultat o concluzie terifiantă: aproape jumătate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului, ponderea fetelor care trec prin aceste experiențe fiind cu 12% mai mare decât a băieților.

Uluitor este faptul că 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin trei ore zilnic pe internet; fetele afirmă într-o măsură semnificativ mai ridicată că petrec peste șase ore online, comparativ cu băieții.

Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator.

Copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți / deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna ianuarie. Organizația atrage atenția că hărțuirea online, cyberbullying-ul, are consecințe socio-emoționale pe termen lung și se adaugă cazurilor de violență fizică din școli.

În 2022, numărul de sesizări primite la linia de raportare esc_ABUZ se menține la un nivel ridicat: 8.804 solicitări, dintre care 6.092 cu conținut dăunător ilegal, 5.686 fiind imagini sau materiale înfățișând abuz sexual asupra copiilor.

Astfel, sondajul online realizat printre copiii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, relevă că 40% dintre copii afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet.

Persoanele cunoscute online, alături de prieteni, sunt principalii autori indicați de copii când vorbesc de jigniri pe internet.

Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru că traumele afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victima, agresor, martor), și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.


Organizația Salvați Copiii lansează invitația tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de a derula, pe parcursul lunii februarie, sesiuni de informare la clase, care să abordeze tema cyberbullying-ului, având ca suport didactic materialele puse la dispoziție de echipa Ora de Net, disponibile gratuit pe www.oradenet.ro. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2648 secunde