Viață chinuită. Copiii cu mâna întinsă, de pe stradă: sunt bătuți de mame cu chip de bestii, fumează și beau alcool

830
Viață chinuită. Copiii cu mâna întinsă, de pe stradă: sunt bătuți de mame cu chip de bestii, fumează și beau alcool - fondcoiicersetoridosar1-1668356015.jpg

Articole de la același autor

Sunt copii fără copilărie. De când deschid ochii pe această lume, își petrec timpul pe stradă, cu mâna întinsă spre trecători, cu veșnica cerință: „Îmi dați și mie să-mi iau o pâine?”. Așa îi învață sau mai degrabă îi obligă părinții lor. De ani buni, opinia publică atrage atenția asupra faptului că orașele sunt pline de astfel de copii-victime. Din când în când, unii dintre vinovați ajung după gratii. Cel mai recent, vineri, 11 noiembrie, procurorii DIICOT au reținut patru persoane, iar alte două sunt cercetate în libertate, pentru trafic de minori și exploatare prin cerșetorie. Suspecții sunt acuzați că toată vara au forțat opt copii să cerșească prin stațiunile de pe litoralul românesc.

Niciun copil nu ajunge de bunăvoie pe stradă, pentru a cerși. Majoritatea sunt bătuți, atât „acasă”, cât și pe stradă, dar sunt și abuzați psihic și emoțional. Acestea sunt doar o mică parte dintre concluziile cercetării realizate de Asociația „Salvați Copiii” – „Evaluarea fenomenului «copiii și tinerii străzii»”. Studiul a evidențiat, din nou, ceea ce este cunoscut atât de autorități, cât și de opinia publică: copiii sunt obligați de membrii familiei să cerșească, încă de la cele mai mici vârste, iar dacă nu „produc”, sunt bătuți crunt.

„Marea majoritate a copiilor sub 7 ani întâlniți (aproximativ 100 de persoane) erau folosiţi de un adult (de regulă rudă), în scop de cerşetorie. 13% dintre copiii care dau o parte din banii câştigaţi cuiva spun că fac acest lucru pentru că sunt obligaţi – în realitate procentul poate fi semnificativ mai mare, dată fiind natura sensibilă a întrebării. Totodată, din discuţiile libere avute cu copiii în momentul culegerii datelor, se remarcă faptul că noţiunea de «obligat» pare a fi diferit înţeleasă, mai ales dacă vorbim de familia de provenienţă – este mai degrabă asociată cu violenţa fizică. Întrebaţi ce s-ar întâmpla dacă nu i-ar da banii acelei persoane, majoritatea copiilor aflaţi în această situaţie spun că ar fi bătuţi.

În ceea ce priveşte natura relaţiilor cu acea persoană, majoritatea respondenţilor, indiferent de statusul de temporar sau permanent în stradă, afirmă că sunt obligaţi de către un adult să cedeze o parte din bani (majoritatea afirmând că nu au o legătură de rudenie cu el) şi aproximativ 20 % că dau o parte din bani părinţilor”, se arată în studiul realizat de Salvați Copiii. Iar mai toți copiii au recunoscut că sunt bătuți crunt, atât pe stradă, cât și acasă. „Marea majoritate a copiilor şi tinerilor care locuiesc permanent în stradă afirmă că au fost bătuţi pe stradă, fie de o persoană cunoscută, fie de una necunoscută. Aproximativ 36% afirmă că au fost puşi în ambele situaţii, respectiv să fie abuzaţi fizic atât de un necunoscut, cât şi de un cunoscut. În ceea ce priveşte abuzul fizic grav şi foarte grav, 27% dintre persoanele permanent în stradă afirmă că s-a întâmplat, cel puţin o dată, să fie bătuţi atât de tare încât să ajungă la spital, comparativ cu 10% dintre copiii şi tinerii temporar în stradă care afirmă acelaşi lucru”, se mai concluzionează în cercetare. De evidențiat că, potrivit aceluiași studiu, copiii cerșetori încep să fumeze de la 7 – 8 ani, iar la 14 ani deja consumă alcool și droguri accesibile, în mod regulat.



Șase copii din Constanța, obligați de mamă să cerșească toată vara pe litoral


În țara noastră, copiii-cerșetori sunt deja un fenomen greu de gestionat. Din când în când, autoritățile mai rețin persoane care chinuie minori. De exemplu, vineri, 11 noiembrie, procurorii DIICOT și polițiștii au efectuat percheziții în șase locații din Bacău și Constanța, iar ulterior au reținut patru persoane, care sunt cercetate în stare de libertate, pentru trafic de minori și exploatare prin cerșetorie. Concret, suspecții sunt acuzați că toată vara lui 2022 au obligat opt minori, cu vârste între 6 și 15 ani, să cerșească pe străzile localităților din sudul litoralului, prin Mangalia, Jupiter, Neptun sau Venus. De menționat că șase dintre copii erau ai unei femei de 43 de ani, din Constanța, considerată a fi liderul grupării. „Din cercetări a reieșit că, începând cu luna iulie 2022, o femeie, de 43 de ani, împreună cu alte două persoane (o femeie de 27 de ani și un bărbat de 21 de ani) ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alte trei persoane (o femeie de 30 de ani și doi bărbați de 24, respectiv 28 de ani), cu scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, în municipiul Mangalia, cât și în stațiunile Neptun, Jupiter și Venus”, au arătat anchetatorii.

„În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii au stabilit faptul că femeia de 43 de ani, în calitate de lider al grupării, ar fi acționat, îndeosebi, pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri ai grupului, cât și a contabilizării sumelor de bani obținute de minorii traficați, asigurând totodată suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare trecătorilor. În perioada iulie-august 2022, liderul grupării, alături de ceilalți membri, i-ar fi determinat pe copiii săi (6 minori, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani) să apeleze, în mod repetat, la mila publicului, pentru a cere ajutor material, sub pretextul vânzării ambulante de suveniruri, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestor activități. De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost identificați 8 minori, exploatați prin obligarea la practicarea cerșetoriei. Aceștia au fost predați reprezentanților D.G.A.S.P.C. Constanța”, au mai punctat oamenii legii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2952 secunde