Traume de nedescris! Peste 1.300 de copii abuzaţi sexual și bătuţi crunt!

145
1
Traume de nedescris! Peste 1.300 de copii abuzaţi sexual și bătuţi crunt! - fondabuzurijpg2-1666896486.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, mii de copii sunt abuzaţi, neglijaţi, exploataţi, ba chiar unii dintre ei abuzaţi sexual. Pentru această ultimă categorie, Organizaţia „Salvați Copiii România”, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bucureşti, deschide un centru-pilot „Barnahus”, destinat copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice extreme, pentru a preveni retraumatizarea din timpul anchetelor.

Potrivit specialiştilor „Salvați Copiii România”, anul trecut au fost înregistrate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, din care 173 de băieți și 1.176 de fete. Studiul național lansat de către această organizaţie arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor. Mai mult decât atât, se observă o diferență uriașă între datele statistice cu privire la numărul mamelor minore sub 15 ani și numărul inculpaților trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor. În acest sens, Organizația „Salvați Copiii România” a inițiat un amplu program interinstituțional, pentru deschiderea unui centru „Barnahus”, prin care să ofere un cadru comun operațional și organizațional care promovează o practică ce previne retraumatizarea, în timp ce asigură mărturii valide pentru instanță și respectă drepturile copilului la protecție, asistență și o justiție în interesul copilului.

Cum spuneam, în anul 2021 s-au înregistrat 1.349 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, față de 1.045 înregistrate pe parcursul anului 2020.

Cu toate că majoritatea copiilor (94%) spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% afirmă că niciodată nu se simt în siguranță acasă, din răspunsurile primite de la copii rezultă o incidență mult mai mare a aplicării pedepselor fizice (46%), în comparație cu cea recunoscută de părinți (28%), atât în ceea ce privește formele „ușoare”, cât și ceea ce privește formele severe. De asemenea, analiza pune în evidență faptul că 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des și foarte des. Prin comparație cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creștere semnificativă a procentului părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%).

„Subraportarea fenomenului de abuz sexual este evidentă dacă ținem seama de faptul că sistemul de asistență socială și protecție a drepturilor copilului a identificat, în 2021, 1.349 de cazuri de abuz sexual, urmărirea penală inițiindu-se pentru 1.041 de cazuri. Ținând cont de complexitatea abordării, Organizația Salvați Copiii România îşi doreşte ca prin deschiderea acestui centru Barnahus să ofere un cadru comun operațional și organizațional care promovează o practică ce previne retraumatizarea, în timp ce asigură mărturii valide pentru instanță și respectă drepturile copilului la protecție, asistență și o justiție în interesul copilului. Este un mediu receptiv la nevoile copilului, amenajat și decorat astfel încât să fie primitor, confortabil și care protejează intimitatea mărturiilor”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Scopul proiectului este acela de a facilita implementarea coerentă în România a modelului inovator „Barnahus”, de cooperare instituțională și abordare multidisciplinară pentru protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței, în vederea prevenirii retraumatizării copiilor victime ale abuzului sexual și violenței domestice extreme.



Comentează știrea

lady gaga
28 octombrie 2022
copii abuzati

aduceti in vizita parlamentarii si guvernantii acolo si apoi intrebatii de ce legislatia incompleta si rupta de realitate nu ii apara suficient de bine pe acesti copii pentru ca in primul rand din cauza legislatiei prost facute se ajunge la aceste cazuri si nu exista nici un fel de masuri de preventie si abia in al doilea si al treilea rand din cauza incompetentei si dezorganizarii politiei care ar trebui sa aiba si ea atributii legale clare in acest sens care acum lipsesc si a nepasarii noastre a tuturor

Pagina a fost generata in 0.7936 secunde