Dr. Răzvan Popescu, o nouă reușită medicală! Maraton chirurgical de 11 ore, la un pacient cu cancer de pancreas

10111
1
Dr. Răzvan Popescu, o nouă reușită medicală! Maraton chirurgical de 11 ore, la un pacient cu cancer de pancreas - sus-1662914297.jpg
Medicii chirurgi constănțeni trag un nou semnal de alarmă. Nu există săptămână în care să nu se confrunte cu pacienți în stadii avansate de cancer, care ignoră unele simptome date de boală și care ajung la spital destul de târziu, când unele cazuri sunt depășite din punct de vedere terapeutic.

De curând, pe secția de Chirurgie a Spitalului Clinic Județen de Urgență (SCJU) Constanța a ajuns un bărbat cu cancer de cap de pancreas, diagnosticat în urmă cu aproximativ trei luni, care prezenta un sindrom icteric, adică o colorație în galben a tegumentelor și sclerelor, cu dureri la nivelul hipocondrului drept și la care, inițial, s-a montat un stent endoscopic, pentru a decomprima calea biliară principală. Potrivit șefului secției, dr. Răzvan Popescu, ulterior, investigațiile imagistice au evidențiat o formațiune tumorală pancreatico-duodenală, cu un grad de anemie moderată și care a necesitat o intervenție chirurgicală complexă, de lungă durată, în special din punct de vedere al rezecabilității oncologice, care implică rezecție multiorganică, cu limfadenectomie regională și la nivelul trunchiurilor limfatice de vecinătate, cu reconstrucție ulterioară la nivelul pancreasului, a căilor biliare și stomacului. Intervenția a durat în jur de 11 ore, deci a fost un adevărat maraton chirurgical, iar totul s-a realizat sub o terapie complexă, specifică, de reechilibrare. Din fericire, pacientul a evoluat favorabil, cu o remisie a simptomelor și o recuperare după circa 17-18 zile, timp în care a stat internat în spital.

„Necesitatea echipelor multidisciplinare și a acestui tumor board este extrem de importantă. Ideea de stabilire a unei strategii în cazul bolnavilor de cancer și a unui consult multidisciplinar, care să includă un gastroenterolog, un anatomopatolog, un oncolog, un radioterapeut, un chirurg, este esenţială pentru a stabili atitudinea terapeutică. Până a ajuns la spital, acest om a fost oarecum neglijat. El a stat acasă, cu diagnosticul stabilit în urmă cu trei luni, nu l-a mai chemat nimeni la control, nici el nu s-a mai prezentat la medic, iar când a venit la noi, avea deja o altă complicație a acestei boli. Oamenii trebuie să înţeleagă că întârzierea la medicul specialist duce la o progresie a bolii, și, bineînțeles, ulterior, la rezultate pe termen scurt și mediu mai proaste, inclusiv reducerea perioadei de supraviețuire. Din păcate, acest tip de cancer este unul în cazul căruia perioadele de supraviețuire sunt foarte reduse, iar diagnosticul se stabilește destul de tardiv, când apar semnele și aproximativ 70% dintre pacienții cu cancer pancreatic diagnosticați nu mai au indicație operatorie. Acest pacient a putut fi operat, pentru că am avut criterii de rezecabilitate, dar și aici, comorbiditățile, dar mai ales complicațiile postoperatorii pot fi redutabile, având în vedere că este o chirurgie extrem de complexă. Chirurgia pancreasului este o chirurgie care necesită echipe specializate în chirurgie hepatobiliopancreatică și, din păcate, sunt puțini specialiști și centre în care astfel de intervenții pot fi abordate cu succes, în țară”, a declarat dr. Popescu, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Gabi
12 septembrie 2022
...

La nivelul hipocondrului! Ipohondru e altceva

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3787 secunde