Maraton chirurgical la Constanţa, pentru un bolnav cu dublu cancer

5612
Maraton chirurgical la Constanţa, pentru un bolnav cu dublu cancer - fondpremiera1-1653838332.jpg
În ultimii ani, s-au făcut numeroase investiții în rețeaua medicală, chirurgia constănţeană modernizându-se permanent, fapt ce a înlesnit echipei de specialişti de la malul mării să trateze pacienţi cu probleme deosebite din punct de vedere al intervențiilor oncologice. Luna aceasta, un pacient cu cancer de colon ocluziv stenozant a necesitat o operație particulară, de amploare, pentru a-i putea fi salvată viaţa.

Pacientul, în vârstă de 63 de ani, a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu tulburări de tranzit, în sensul constipaţiei, cu sindrom anemic şi alte afecţiuni, fiind diagnosticat cu un cancer stenozant, local, avansat, de colon. Din nefericire, investigaţiile ulterioare au evidenţiat şi o formaţiune tumorală la nivelul rinichiului stâng. Având în vedere multitudinea de probleme de sănătate ale bolnavului, în urma unei pregătiri minuţioase, ce a impus transfuzii sangvine, s-a decis efectuarea unei intervenţii chirurgicale de amploare, în care s-a rezecat colonul, care era afectat de acea tumoră, împreună (în bloc) cu ganglionii din jurul aortei şi rinichiul stâng. De fapt, aceasta este particularitatea şi premiera intervenţiei realizate la malul mării, rezecţia complexă respectând toate principiile chirurgiei oncologice, fiind o intervenție multiorganică şi impunând rezecţia tuturor staţiilor ganglionare aferente.

Potrivit dr. Răzvan Popescu, şeful Clinicii Chirurgie I din cadrul unităţii sanitare, evoluţia postoperatorie a fost bună, dar ce s-a întâmplat în sala de operaţii a reprezentat un adevărat maraton chirurgical, implicând resurse materiale şi umane deosebite, în contextul reuşitei operaţiei.

„Ne mândrim cu astfel de intervenţii care corespund tuturor rigorilor oncologice actuale şi sperăm ca evoluţia pacientului să fie bună în continuare şi să urmeze tratamentul oncologic pentru a avea o supravieţuire cât mai bună. Eu susţin şi menţin ideea de tratament multidisciplinar, de a avea echipe medicale complexe, care să includă, alături de chirurgi, şi medici de anestezie şi terapie intensivă, oncologi, gastroenterologi, radiologi etc., pentru a asigura un diagnostic şi un rezultat terapeutic cât mai bun al unor pacienţi aflaţi în stadii avansate cu boală oncologică”, a precizat medicul.

Cum a ajuns bărbatul în această stare gravă? Pacientul şi-a ignorat, pur și simplu, simptomatologia. Desigur, a subliniat dr. Popescu, tulburările de tranzit cu care el se confrunta apăruseră deja de câteva luni, dar nu a făcut niciun fel de investigaţii. „De aceea, consider că este un nou semnal de alarmă, în care trebuie să evidenţiem importanţa adresabilităţii la medicii specialişti, încă de la primele semne de boală, pentru a putea diagnostica astfel de tumori într-un stadiu incipient, fără a periclita starea şi evoluţia pacientului. Tumora este posibil să se fi dezvoltat în ultimele luni, dar s-a complicat prin stenoză (ocluzie) şi invazie locală”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, specialistul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.629 secunde