Rezecţie multiorganică, pentru a reduce masa tumorală a unei paciente, la Spitalul de Urgenţă. „Efectiv, m-am îngrozit”

6855
Rezecţie multiorganică, pentru a reduce masa tumorală a unei paciente, la Spitalul de Urgenţă. „Efectiv, m-am îngrozit” - fondoperatiedrpopescu-1644521421.jpg

Articole de la același autor

Dragi constănţeni, aveţi o problemă de sănătate? Dacă nu vă simțiți bine, mergeți la medic și urmați-i indicațiile, pentru că acestea nu sunt date degeaba, ci pentru a vă ameliora simptomele și a vă repune pe picioare. Să nu aveți impresia că tratamentele se iau de pe Internet ori că sfaturile pe care le citiţi pe diferite site-uri vă ajută să vă vindecaţi diferitele boli sau neputinţe. Ei bine, lucrurile nu stau întocmai, și, de foarte multe ori, vă puteţi face rău cu propria voastră mână.

În acest sens, medicii de la malul mării vor să tragă un semnal de alarmă și să vă spună că refuzul de a accepta şi de a respecta unele recomandări şi reguli impuse de specialiști poate duce, mai departe, la complicații grave. La ce ne referim? De data aceasta, vom aduce în discuție neglijenţa şi ignoranţa manifestate de unii pacienți în cazul unei patologii grave, pe care unii pacienţi o tratează cu superficialitate sau refuză tratamentul, și anume cancerul anal.

În rândurile ce urmează, vă dăm exemplul unei paciente de 74 de ani, care a fost diagnosticată, în urmă cu şase ani, cu un cancer de rect inferior şi canal anal, care, la vremea respectivă, a făcut protocolul oncologic conform ghidurilor medicale în vigoare, dar care a ignorat boala şi a refuzat intervenţia chirurgicală. În acest interval de şase ani, ea şi-a făcut investigaţii, RMN, CT etc, și a avut norocul de a avea o evoluţie bună după radioterapie. Spre fericirea bolnavei, ea a înregistrat un regres al tumorii, ba chiar nu mai avea simptomatologie, la un moment dat, dar sub acest miraj al evoluţiei favorabile, boala a continuat ulterior să avanseze și a fost nevoită să revină în 2020 la medicul oncolog cu o recidivă, de fapt tumora care nu a fost operată iniţial. Din această cauză a repetat chimioterapia, dar a refuzat, pentru încă o dată, operaţia.

De curând, septuagenara a ajuns disperată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, cu anemie și o tumoare voluminoasă la nivelul canalului anal, rectului inferior, care invada perineul şi structurile din vecinătate, inclusiv muşchii ridicători anali, cu nişte leziuni pulmonare considerate ca metastaze, dar având această formaţiune voluminoasă a nivelului rectului şi a canalului anal. Şi, bineînţeles, cu fenomene de stenoză şi hemoragie. În această situaţie, s-a prezentat la spital.

„Efectiv, m-am îngrozit. Toată lumea îi dădea o singură soluţie, colostomia, adică să i se facă un anus iliac, adică un anus contra naturii, pentru a putea avea scaune normale. Ţinând cont că era sângerândă, stenozantă şi nu avea alte metastazări importante la nivelul altor organe, având un status biologic relativ bun, i-am făcut o rezecţie extinsă, i-am scos rectul, împreună cu uterul, anexele, muşchii, perineul, peretele vaginal posterior. Pe scurt, o rezecţie multiorganică, tocmai pentru a reduce masa tumorală locală şi de a-i permite pacientei o evoluţie mult mai bună postoperator, scăpând-o de toate aceste complicaţii ale tumorii în sine. Toate acestea au fost realizate şi pentru ca tratamentul oncologic postoperator să aibă un rezultat cât mai bun, mai ales că acum a dispărut masa tumorală. Am luat decizia de a face rezecţia largă, multiplă, în ideea de a evita sângerarea locală, suprainfectarea şi mai ales pentru calitatea vieţii ei, dar şi pentru a avea o evoluţie şi un pronostic mai bun după intervenţie”, a declarat, pentru „Cuget liber”, dr. Răzvan Popescu.

Aşadar, dacă vă confruntaţi cu o problemă de sănătate, este bine să ascultaţi întotdeauna sfatul doctorilor, să nu faceţi ce auziţi pe la alţii sau să refuzaţi o operaţie, care, la un moment dat, vă poate salva viaţa. „Sunt mulţi creduli, care citesc tot felul de site-uri, reviste, cu tratamente naturiste, empirice, şi care nu au niciun fel de relevanţă din punct de vedere oncologic”, a adăugat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4897 secunde