Operaţie în premieră, la spitalul judeţean, realizată de echipa dr. Răzvan Popescu. „Am avut emoţii”

16934
8
Operaţie în premieră, la spitalul judeţean, realizată de echipa dr. Răzvan Popescu. „Am avut emoţii” - fondoperatie3-1640718223.jpg

Articole de la același autor

Unei paciente cu o tumoră pancreatică, cu localizare centrală, i s-a practicat o operație particulară ce a constat în extirparea unei porțiuni extinse de pancreas.

O echipă multidisciplinară, condusă de dr. Răzvan Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a efectuat luna aceasta, în premieră, la Constanţa, o intervenţie extrem de delicată, de rezecţie a unei părţi însemnate din pancreasul unei paciente tinere, ce prezenta o formă rară de tumoră pancreatică, cu evoluție imprevizibilă, ce îi putea pune viața în pericol.

Pentru specialiştii de la malul mării, operaţia amintită a fost de lungă durată, dificilă, dar nimic nu se compară cu salvarea vieţii unui om. Aşa că, chiar dacă au stat șapte ore în sala de operaţie, satisfacţia a fost maximă, în momentul în care au încheiat-o cu bine şi i-au redat şansa la viaţă, având sprijinul echipei de anestezie și terapie intensivă. Cum se simte la acest moment pacienta? Poate trăi fără pancreas? Da, supravieţuirea fără pancreas sau doar cu o bucățică din acesta este posibilă, dar, cu toate acestea, medicii recomandă îndepărtarea organului cu pricina numai atunci când o persoană suferă de o afecţiune gravă. Și, da, acum, astfel de operații pot fi efectuate și la Constanța, nemaifiind nevoie să vă deplasați în alte centre medicale din țară.

Înainte de toate, trebuie precizat că această chirurgie pancreatică este o chirurgie foarte complexă, care necesită o dotare corespunzătoare şi echipe antrenate în astfel de tehnici, cu certificare şi atestare la nivel naţional, vizavi de competenţa în efectuarea unor intervenţii chirurgicale din sfera hepato-bilio-pancreatică. Cum a decurs operația?

„În cursul lunii decembrie, s-a efectuat, în premieră, o rezecţie pancreatică, o pancreatectomie centrală, la o pacientă tânără, care fusese diagnosticată şi tratată în Clinica de Gastroenterologie pentru o tumoră solidă pseudopapilară, o formă mai rară, de tumoră pancreatică, voluminoasă, cu un diametru de aproximativ 8-9 centimetri, dezvoltată la nivelul corpului pancreatic. După o evaluare imagistică complexă, cu efectuarea ecografiei transgastrice, a RMN-ului, precum şi a CT-ului abdominal, s-a ajuns la concluzia că evoluţia tumorii poate fi imprevizibilă şi a necesitat o intervenţie chirurgicală de amploare, în care s-a practicat această rezecţie parţială de corp pancreatic, păstrându-se numai o parte din ţesutul pancreatic distal, tocmai pentru a evita apariţia diabetului zaharat sau a insuficienţei pancreatice, cunoscându-se faptul că pancreasul are două mari funcţii, atât digestivă, prin secreţia enzimelor pancreatice, cât şi o funcţie endocrină, în reglarea valorilor glicemice şi de a preveni apariţia diabetului prin secreţia de insulină. Operaţia a fost de amploare şi a impus o disecţie minuţioasă, vasculară, a organelor din jur, în ideea de a păstra atât coada pancreasului, cât şi circulaţia splenică şi splina în sine. Evoluţia post-operatorie a fost favorabilă în primele opt zile. Ulterior, pacienta a mai avut anumite complicaţii, care au reimpus o reintervenţie, dar acum este stabilă”, a declarat dr. Popescu, pentru „Cuget liber”.

Ce a simţit medicul în timpul unei astfel de intervenţii riscante? „Întotdeauna, la intervenţiile chirurgicale mari te gândeşti la tot ce s-ar putea întâmpla, la riscuri. Ai emoţii…Particularitatea intervenţiei noastre a constat, de fapt, în tipul rezecţiei, chirurgie pancreatică efectuându-se de mai mult timp la Constanţa, dar de data aceasta a fost abordată o tehnică diferită, ce nu se realizează frecvent în nici o altă clinică din ţară”, a completat specialistul. 



Comentează știrea

Ciupacabra
28 decembrie 2021
Operație Pancreas

Toată stima domnule Doctor ! Extind aprecierea si celui care va învățat!!!

Manafu
29 decembrie 2021
Operatie pancreas

Felicitări dl. doctor Razvan Popescu! Un medic de excepție!

Trucmel Florentina
29 decembrie 2021
sotia pacientului salvat in aceasta vara

Razvan Popescu este medicul caruia ii multumesc pentru viata pe care i-a redat-o sotului meu in aceasta vara.Un medic de calibrul domnului Razvan Popescu nu mai gasesti in Romania.Prin faptul ca acest om si-a practicat meseria cu daruire si responsabilitate mi-a mai dat si mie increderea ca mai exista medici buni in aceasta tara.Totusi nu pot sa nu ii multumesc si domnului doctor Dumitru Eugen un medic de acelasi calibru, din sectia de gastroenterologie din cadrul spitalului judetean Constanta.

M.Enache
29 decembrie 2021
Mulțumiri

Sunt specialisti de excepție!! In 2015 ,în colaborare, mi-au descoperit o tumoră gastrica superioară și în urma intervenției chirurgicale fff complicată, dnul Dr. Răzvan Popescu m-a salvat astfel încât astăzi îi pot mulțumi și totodată mă pot bucura de realizările domniei sale!!

Rosu A
29 decembrie 2021
Respect

Felicitari domnule doctor!

Nicoleta Manea
30 decembrie 2021
Gastroenterologie

Felicitari doctorului Dumitru Eugen ! Un profesionist !

Eu
30 decembrie 2021
Merit

Felicitari domnule doctor!! Ca fost pacient, am toata stima si tot respectul pentru dumneavoastra!! Felicitari pentru tot ce aduceti bun in viata pacientului! Respect si stima meserie dumneavoastra!

Camelia Iulia
3 ianuarie 2022
operatie de pancreas reusita

Felicitari domnule DOCTOR pentru aceasta operatie minutioasa. Speram ca pacienta sa se recupereze incet, incet pentru ca o asteapta un drum lung in viata. A depasit limita dintre viata si ......acum este in crestere, trebuie sa aiba o recuperare continua si pozitiva, ea fiind o luptatoare. Felicitari si echipei dvs. de lucru. Sa fiti cu totii binecuvantati!

Pagina a fost generata in 1.4426 secunde