Sute de copii bolnavi cu Covid-19, în judeţul Constanţa. „Cei mai mulţi au nevoie de tratament specializat”

2440

Articole de la același autor

La ora actuală, numărul cazurilor de Covid-19 se menţine, în continuare, destul de ridicat, deşi, în ultimele zile au existat oarece scăderi. Cu toate acestea, pericolul nu a trecut încă, ne aflăm în plin val 5 al pandemiei, motiv pentru care trebuie să fim precauţi şi să nu lăsăm garda jos. Trebuie precizat că nici cei mici nu sunt iertaţi de boală, virusul Sars-Cov-2 afectându-i în egală măsură şi pe copii. Unii dintre ei, mai norocoşi, fac forme uşoare de boală şi se tratează acasă, dar alţii necesită spitalizare.



Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa susţin că, în prezent, în judeţul nostru există un număr de 886 de copii infectaţi cu noul coronavirus. Din păcate, o parte dintre ei au manifestat o formă de boală mai accentuată. Aşa se face că 16 dintre aceştia sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanța, 20 la Spitalul Municipal Medgidia şi unul la Spitalul Orăşenesc Hârşova. Mai mult decât atât, până de curând, secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanța a fost de-a dreptul sufocată de copilaşi bolnavi de Covid, care, însoţiţi de mămici, datorită vârstei mici, au supraaglomerat secţia. De câteva zile, situaţia s-a mai descongestionat un pic. La acest moment, spitalul dispune de 24 de paturi pentru copiii infectați cu Sars-Cov- 2, din care marţi, 15 februarie, la orele prânzului, erau ocupate 16, deci mai bine de jumătate dintre ele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare, Crina Kibedi, cifrele sunt, însă, într-o continuă dinamică, iar fluxul de internări și externări este continuu.

„Cei mai mulți pacienți sunt internați după ce se prezintă în serviciul Primiri Urgențe cu simptomatologie respiratorie -dureri în gât, tuse, febră (care primează în acest val), dar sunt și pacienți cu simptomatologie digestivă (greață, vărsături, etc). În general, nu sunt forme grave, însă majoritatea se deshidratează pentru că fie nu se pot alimenta din cauza durerilor în gât, fie din cauza vărsăturilor și atunci este nevoie de tratament de specialitate”, a precizat aceasta.

Partea bună a lucrurilor este că internările nu sunt de lungă durată şi, de obicei, evoluţia este bună, iar vindecarea destul de rapidă. Ca grupe de vârstă, secţia de Pediatrie din cadrul SCJU are internaţi pacienţi din toate grupele de vârstă, dar cei mai mulţi au între zero şi şase ani.

Aşadar, părinţii sunt avertizaţi ca în momentul în care observă că micuţii au febră ori întâmpină dificultăți de respirație, tuse, oboseală, să ia atitudine imediat, pentru că nu-i de glumă cu boala.

Medicii insistă ca, la orice simptom, să le faceţi copiilor un test pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus. Mai departe, în cazul în care testul RT-PCR este pozitiv, trebuie anunţat medicul de familie cât mai curând posibil. Părinţii vor rămâne în izolare şi ei, timp în care trebuie să urmărească apariţia unor noi semne de boală. Adică, dacă starea de sănătate se modifică, apare febră mare şi la intervale scurte de timp, 3-4 ore, sau aceasta persistă mai mult de cinci zile. De asemenea, dacă se lovesc de refuzul alimentaţiei, frecvenţa mai mică a urinărilor, tusea sau respiraţia cu dificultate, atunci puneţi mâna pe telefon şi sunaţi la 112, în vederea transportării la spital. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.527 secunde