De ce este avalanșă de cazuri de cancer în Constanța? "Nu am nicio calitate să dau interviuri la presă"

4064
Statisticile au explodat la nivelul întregii ţări şi, desigur, nici judeţul nostru nu este mai prejos. Numărul cazurilor de cancer a luat o mare amploare, cauzele principale de apariție a acestei boli, deseori nemiloasă, fiind alimentația deficitară, stresul, alcoolul și fumatul. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, în evidenţele instituţiei se află, la ora actuală, un număr de 27.493 bolnavi de cancer, cu 876 mai mulţi comparativ cu primul semestru al anului 2021, când existau 26.617 bolnavi.

Se pare că această boală prinde în ghearele ei tot mai multe persoane. Pe plan local, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de col uterin (2.448), prostată (2.888), sân (3.250), stomac (1.065), bronho-pulmonar (1.948), acolo-rectal (2.390), ficat (1.278), pancreas (1.089), vezică urinară (1.096). Creşterile cele mai însemnate în Constanţa sunt înregistrate la cancerul de col uterin, prostată şi sân. De ce aceste cifre?

Surse din rândul medicilor de familie susțin că cei mai mulți oameni nu s-au mai prezentat la doctor pe timpul pandemiei, majoritatea temându-se de infecția cu Sars-Cov-2, dar și prin prisma faptului că mai toate spitalele au fost axate mai mult pe cazurile de Covid. Așa se face că, în momentul în care au mers la medic, au primit și acest diagnostic: cancer. Am vrut să aflăm care este părerea șefului secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, dr. Laura Mazilu, privind subiectul respectiv, dar aceasta nu a dorit să ne furnizeze niciun fel de informație. „Nu vă pot răspunde la această întrebare. Eu îmi fac treaba de medic şi nu am nicio calitate să dau interviuri la presă”, a declarat specialistul.

Atitudinea nu ne-a surprins, nu de puține ori existând plângeri verbale la adresa acestui medic unde aroganța primează în fața pacientului. Dar acesta este un subiect asupra căruia vom reveni după discuțiile cu superiorii.

Cum putem evita această boală nemiloasă

Conform specialistului în promovarea sănătății dr. Loti Popescu, înainte ca o persoană să se întrebe de ce s-au înmulțit cazurile, ar trebui să vorbim mai întâi de poluare, substanțele toxice (tutun, alcool), dar și poluarea cu metale grele (arsenic, mercur, plumb), care pot fi găsite inclusiv în pește. De exemplu, dacă nu știți să alegeți peștele sau nu cunoașteți sursa lui de proveniență, există un mare risc pentru sănătate.

„Cei mai periculoși sunt peștii mari. Cei mai mici sunt mai puțin expuși, iar în această categorie intră sardinele, care sunt sănătoase și, pe deasupra, conțin cantități mari de Omega 3 și puține metale grele. În schimb, atunci când mâncăm somon sau ton, trebuie să știm de unde provin. De asemenea, sunt bolnavi care au avut plombe vechi care au avut un conținut ridicat de mercur, arsenic și care ar putea produce intoxicații și probleme legate de apariția cancerelor. Nu în ultimul rând, putem să vorbim de substanțe care apar în produsele de igienă, curățenie, detergenți, din cosmetice sau unele substanțe conținute de alimente. Înainte de toate, însă, ar trebui să incriminăm zahărul, al cărui consum este frecvent și care se găsește într-o multitudine de produse, el putând fi un factor generator de cancere. Totodată, absolut orice produce inflamație cronică - stresul, radicalii liberi din tot ceea ce înseamnă mâncare prăjită - poate duce la apariția cancerului”, a explicat medicul pentru „Cuget Liber”.

Desigur, în linii mari, fiecare tip de cancer are propriile cauze, sunt și unele cauze comune, dar pentru toate cancerele, punctul de plecare este inflamația cronică. Pe scurt, stresul, alimentația proastă, poluarea de toate felurile, combinate cu sedentarismul şi cu relațiile toxice, a precizat dr. Loti Popescu, îşi vor pune amprenta asupra organismului vostru. Ea a subliniat că la cancerul mamar și cel de col uterin, de exemplu, la fel ca și la cel de piele şi cel colo-rectal, există și cauze specifice. De pildă, la cancerul de colon și de rect se poate vorbi despre o alimentație săracă în fibre, deci prea puține fructe și legume, dar prea multe proteine. În cazul cancerului de colon, de rect sau mamare, de vină este alimentația în exces de grăsimi saturate, iar la cel colorectal apar leziuni precanceroase, cum sunt polipii rectali sau boala Chron. Referitor la cancerul mamar, acesta poate apărea și în urma unui traumatism, a unui accident rutier, în timp ce cancerul de col uterin, menstruația apărută la vârste foarte mici sau menopauza instalată la vârste înaintate, avorturile multiple, infecțiile cu transmitere sexuală sau tratate necorespunzător, partenerii multipli sunt factori ce duc la apariția cancerului de col uterin.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8442 secunde