Unitatea de Primire a Urgențelor nu înlocuiește medicul de familie

Dr. Rodica Tudoran: "Există oameni care încearcă să ne intimideze, să ne forțeze să intre mai repede"

8694
3

Articole de la același autor

Pe tot parcursul anului, dar mai ales în perioada sezonului estival, în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este nebunie. Toți medicii aleargă dintr-o parte într-alta, când la un caz, când la altul, încercând să ajute pe toată lumea. Aceasta este imaginea de ansamblu de zi cu zi, în care sunt cuprinși o mulțime de bolnavi, fiecare cu o altă problemă. Unii ajung la spital pe propriile picioare, alții sunt aduși pe tărgi, de către personalul de pe ambulanță.





În momentul în care pășești în Unitatea de Primire a Urgențelor, se poate observa cu ochiul liber, indiferent dacă ești sau nu specialist, că unii sunt foarte grav bolnavi. Nici nu încape îndoială. Oameni care abia se târâie până la biroul de prezentări din UPU, sprijinindu-se în vreo cârjă, baston sau beneficiind de sprijinul vreunei rude sau prieten. Pe de altă parte, sunt și persoane al căror tonus general pare a fi unul bun și te întrebi ce caută în urgență, ce problemă de sănătate ar avea.



Spitalul este, efectiv, asaltat zilnic de pacienți. Ce-i trist este că unii continuă să se prezinte în UPU cu probleme minore, pe care le-ar putea trata cu ușurință acasă, după o simplă vizită la medicul de familie. Așa că să nu vă mire dacă ajungeți în Urgență cu o răceală, să spunem, sau o durere de cap sau amețeală și înaintea voastră vor intra alți oameni, cu răni grave, care au suferit accidente rutiere, pe scurt, semeni de-ai voștri a căror viață este în pericol. Nici anul acesta, la fel ca și în anii anteriori pandemiei, populația nu dă dovadă de educație și se prezintă pentru orice la spital.

Există, însă, și o categorie de pacienți care, odată ajunși în UPU, spun că nu au medic de familie ori că nu l-au găsit la program sau că au programare abia peste circa două-trei săptămâni și nu mai au răbdare până atunci, pentru efectuarea anumitor investigații recomandate. Într-un fel sau altul, oamenii încearcă să își rezolve problemele de sănătate.



Nu toţi pacienţii reprezintă o urgenţă medicală

„Unii vin la noi pentru diverse infecții urinare, cu lombosciatică. Alţii vin cu amețeli, un simptom care acoperă o plajă foarte mare de diagnostice. De exemplu, o amețeală banală poate fi semnul unui accident vascular cerebral, al unui anevrism sau, pur și simplu, este vorba despre o spondiloză cervicală”, ne povesteau medicii din UPU. Problema este că mulţi dintre cei care nu reprezintă o reală urgenţă devin şi recalcitranţi, ridică tonul la personalul medical, chiar dacă viaţa lor nu se află în pericol, cum este cazul altora. „Nu am avut niciodată probleme cu cazurile grave. Bolnavul grav și nici aparținătorii acestuia, cei cu probleme reale, nu sunt recalcitranți. Desigur, au tot dreptul să fie anxioși, să le fie teamă, să se agite și să aibă un anumit tip de comportament. Situaţiile tensionate apar în rândul celor ce reprezintă cazuri minore sau al non-urgențelor, cărora le spunem că intră pe cod verde sau albastru și există niște timpi de așteptare. Ba chiar avem peste tot în UPU nişte scheme colorate, în care li se explică foarte clar care este circuitul pacientului în Urgență, de când intră și până ies. Mulți nu știu, probabil că, în timp ce se așteaptă rezultatul unei analize sau să fie primit la o investigație imagistică pacientul, tratamentul curge, lucrurile se întâmplă simultan. Se face tratamentul, se transportă la imagistică, se dă rezultatul analizelor de sânge, se cer consulturi de specialitate etc. Da, este adevărat că, de multe ori, oamenii care ne vin sunt pacienți cronici, dar care au o acutizare a bolilor de care suferă. Ei sunt bolnavi neurologici, au avut un AVC și au și alte boli, cu plămânii, inima. De exemplu, pentru codul verde se așteaptă cam 60 de minute, dar sunt şi perioade în care ne confruntăm cu extrem de mulți pacienți veniți într-un interval orar. Uneori, avem şi 20 de bolnavi care vin în decurs de 60 de minute, deci ar trebui să vedem un pacient pe minut, ca să respectăm timpii de așteptare, așa că încercăm să scurtăm cât se poate minutele așteptate la triaj, unde sunt mereu reevaluați. Cert este că noi, medicii, ne dăm seama imediat cât de rău se simte un om și pe ce cod de boală se încadrează. Dacă îi pun mâna pe puls, știu că nu este de cod galben, pentru că mă uit la el. Îl văd că este conștient, nu este transpirat, îi analizez culoarea pielii, îl văd cum se comportă. Apoi, dacă are puls la radial, înseamnă că are tensiunea bună. În principiu, există niște criterii foarte bune de triaj. De pildă, dacă primește cod roșu, intră imediat, dar la galben, timpul de așteptare este de 15 minute. Însă, în realitate, se intră imediat cu ei, pentru că majoritatea celor pe cod galben sunt aduși de ambulanță. Deci, toate discuțiile referitoare la timpii de așteptare apar la pacienții de cod verde, albastru și alb”, a declarat medicul şef din UPU Constanţa, dr. Rodica Tudoran.



Holuri pline de copii, însoţiţi de părinţi

Aşa cum era de aşteptat, cazurile s-au înmulţit imediat după eliminarea restricţiilor legate de Covid. Medicul Rodica Tudoran a precizat că, dacă în pandemie au avut zile în care la Pediatrie erau consultaţi doar zece copii pe zi, acum holul este plin de micuţi, însoţiţi de părinţi. „În primul an de Covid, am avut în jur de 89.000 de prezentări și noi aveam înainte aproximativ 140.000 cazuri. Anul acesta, numărul de prezentări a crescut enorm. Nu vom putea să schimbăm mentalitatea oamenilor, ci trebuie să le oferim alternative, iar acestea se referă la o medicină primară care să funcționeze mai eficient. Ea funcționează și acum, dar se poate îmbunătăți ceva și acolo, astfel încât să nu mai existe această presiune pe noi”, a completat medicul șef.

Desigur, sunt şi constănţeni cărora chiar le place să vină la spital. De fapt, susţin cadrele medicale, unii vin foarte des și nu există o explicație. Mai grav este că sunt şi vocali şi veşnic nemulţumiţi. „Există oameni care încearcă să ne intimideze, să ne forțeze să intre mai repede. Sunt situații în care oamenii așa înțeleg ei să își apere drepturile. Își închipuie că pot face asta, dar nu este corect, pentru că niciodată nu voi trece un pacient de cod albastru sau alb, verde înaintea unuia de cod galben. Nu mă joc, pentru că toți acei pacienți sunt în răspunderea noastră. Nu poți să stai să îți moară vreunul pe tură, pentru că tu trebuie să vezi pe altcineva, care nu este urgență. Nu pot duce la investigații pe unul de cod verde, înaintea unuia de cod galben”, a subliniat dr. Tudoran.




Cum spuneam, sunt și pacienți care vin în mod constant la spital, unii chiar de ani de zile. „Am avut şi un pacient cu aproximativ o mie de prezentări pe an, în UPU. De fiecare dată vroia câte ceva și el nu avea nimic. În plus, se învățase că dacă se aruncă pe jos, într-un loc public, ambulanța este obligată să vină să îl ia. Alţii, în schimb, vin pentru că sunt singuri și au nevoie de atenție. Se sperie pentru nimicuri, pentru că nu au cu cine să vorbească şi încearcă să caute ajutor”, a adăugat medicul. 



Comentează știrea

Ion
28 iunie 2022
adevarul

Un spital mizerabil si cu personal putin si arogant. Mai repede mori decat sa ajungi aici. De aia cand un politician sau bogatas pateste ceva in Constanta, imediat e dus in Bucuresti!

Oana
28 iunie 2022
Adevărul

Ieri am ajuns cu tatăl meu am stata 8 ore . Hal de spital .

Ahtiati de bani si functii
10 septembrie 2022
Minciunile si falsurile prezentate de UPU

Cat va fi aceasta individa sefa la conducerea UPU Constanta,vom avea parte de acleasi tratamente inumane.Daca facea asa ceva unde a lucrat in Marea Britanie erau in puscarie toti in frunte cu ea.Nu pot sa o iert pe aceasta individa cum tipa ca isterica.M-au trimis acasa in criza cu pietre la rinichi.Am ajuns de nenumarate ori la urgenta.M-au umilit in ultimul hal m-au trimis la neurologie avand probleme ginecologice,urologice. Cand am intrebat ce are capul cu partea de jos,mi-au raspuns pe un ton arogant : Aici nu merge fiecare unde vrea merge unde vrem noi! Mi-au facut test de alcool alta data.Unom umflat la fata nu este umflat doar de la bautura "sefa"ameninta ca daca am baut cheama politia ,atat de nemernica este .Noroc ca nu am avut alcool in sange,mai manca rahat ca suntem recalcitranti.M-au trimis la neurologie.Am foaie de la urgenta pot dovedi oricand ce a scris medicul neurolog ca nu aveam ce sa caut la neurologie.Nu mi-au facut o analiza ,un sumar de urina ,un sange, nimic.Nu mi-au dat o pastila pentru criza de durere de pietre la rinichi.M-au tinut peste 10 ore plimbata la neurologie pana s-a schimbat tura.Cand a intrat de garda medicul P.D. mi-a spus ca nu au medic ginecolog in spital la urgenta.Sa le dea lor Dumnezeu ce mi-au facut mie si familiei mele.Pentru mine sunt criminali,nu medici.Nu sunt oameni.Pun viata si sanatatea oamenilor in pericol.Medicii de familie nu fac nimic.Nu analize, nu specialisti,nimic.La urgenta nu primesti ajutor cand mergi cu o criza mare de rinichi tavalindu-te de durere.Daca voi avea cancer ii dau in judecata.De ani de zile merg la urgenta si nu stiu ce au scris in baza de date dar m-au facut nebuna.Noi nu avem acces la baza de date a pacientului ca in alte tari din UE sa fi informat de ce boli ai totul este tinut secret in Romania.Ei scriu orice ,daca au pica pe un pacient.Si eu raman cu acel diagnostic pus de ei.Isi bat joc de pacienti daca ajungi de mai multe ori la urgenta te fac bolnav inchipuit,cu o simpla infectie urinara,te trimit la neurologie.Intreaba cu cine esti daca ajungi singur, te umilesc mai mult.Nu se uita la tine,asteapata...sa le dai.Nu dai ,te trimit acasa,fara o pastila. Au depus un juramant si vor plati toti scump pentru tot raul ce l-au facut oamenilor.Nu vor scapa de blestemele miilor de oameni trimisi acasa bolnavi si nici pe lumea cealata.In fata lui Dumnezeu ,nimeni nu este sef si nici pe lumea cealalta nu vor pleca linistiti,vor duce cu ei toate faptele pe care le-au svarsit, cu minciunile merg si cu averile de aici fals declarate.Le vedem declaratiile false,nu au nicio jena sa minta sunt sustinuti. Rad si curcile de ei.Ne iau de prosti pe toti,ne cred pe toti prostii lor , cred ca ne pot prosti cu minciunile spuse pe sticla si in ziare,sa dea bine minciunile lor.Se mint si se prostesc pe ei.

Pagina a fost generata in 0.5499 secunde