Mame doar pentru câteva zile! Au făcut copii şi i-au abandonat în spital

6879

Articole de la același autor

Deşi numărul lor a mai scăzut în ultimii ani, cazuri tot există. Ne referim la bietele suflete nevinovate, acei copilaşi care abia ce au venit pe lume şi, în loc să simtă din plin căldura sufletească a mamei lor, sunt părăsiţi în spital şi lăsaţi, cumva, în voia sorţii. Aceste sufleţele sunt, pur şi simplu, abandonate chiar de cele care le-au dat viaţă, mamele lor dând bir cu fugiţii din spital imediat ce îşi revin după naştere. Aşa se face că, pentru aceşti micuţi, spitalul devine, chiar dacă numai pentru o perioadă de timp, familia lor, o familie care, însă, nu le poate oferi acea dragoste necondiţionată a unei mame şi nici mediul adecvat de creştere.







În anul 2022, încă sunt femei lipsite de sentimente materne, care, imediat după ce nasc şi se repun pe picioare, îşi lasă, pur şi simplu, bebeluşii în spital, fără a mai privi în urma lor. Şi când te gândeşti că până şi un câine are grijă de puiul lui, este greu de crezut că în secolul XXI încă mai există astfel de suflete haine pe lumea asta. Da, este adevărat că, în cazul multora, sărăcia este lucie, dar chiar şi aşa, un copil este un dar de nepreţuit, pentru care un părinte trebuie să facă orice pentru a-l creşte. Din păcate, lacrimile înăbuşite ale celui mic nu le impresionează şi nimic nu le mai face să dea înapoi. De fapt, aceşti nou-născuţi nu au mămică decât preţ de câteva ore sau, în cazuri mai fericite, câteva zile. În timp, unii dintre ei au norocul de a fi adoptaţi de familii care le acordă toată atenţia şi dragostea din lume. Care este, însă, traseul acestor mititei abandonaţi în spital? De ei se ocupă specialiștii din cadrul Centrului de Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Logistică, subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa. Serviciile oferite de acest centru de intervenție în regim de urgență sunt următoarele: asistență socială și medicală, consiliere psihologică a mamelor care se află în dificultate și prezintă riscul de a-și abandona copilul în unitatea sanitară, în scopul dezvoltării abilităților maternale, astfel încât abandonul să fie prevenit, iar integrarea copilului nou-născut în familie să se realizeze în condiții optime.



În acelaşi timp, specialiştii se ocupă de consilierea mamelor în ceea ce privește declararea nașterii copiilor. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea unei rețele de comunicare rapidă între autoritățile cu atribuții privind protecția drepturilor copilului, astfel încât, la nevoie, să se realizeze fie o reintegrare rapidă, fie fluidizarea procesului de instituire a unei măsuri de protecție specială.



Unii micuţi au fost reintegraţi în familia extinsă


Grupul țintă este reprezentat de copiii abandonați în secțiile de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța urmează să instrumenteze dosarele sociale ale acestora, în vederea instituirii unei măsuri de protecție specială.



Potrivit şefului Serviciului Intervenţie în situaţii de abuz, neglijare şi violenţă în familie, psihologul Simona Simionescu, obiectivele principale ale înființării acestui centru sunt reprezentate de prevenirea separării copiilor de părinți, obținerea rapidă a actelor de identitate, protecția și îngrijirea copiilor abandonați în unitățile sanitare, în vederea pregătirii plasamentului acestora în familia substitutivă/asistent maternal profesionist sau serviciu rezidențial, în funcție de vârsta și nevoile copilului. Referitor la numărul de copii aflați în situație de risc de părăsire sau părăsiți, internați anul acesta în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, el se ridică la 83 de micuţi. Din fericire, unii dintre ei au fost reintegrați în familia extinsă, în timp ce alţii au fost plasaţi la asistenţi maternali profesionişti, pentru că nu a existat altă soluție.

„În maternitate sunt mereu copilaşi născuţi de mămici care îi aduc pe lume şi apoi fug din spital sau îi nasc şi declară că nu pot avea grijă de ei. În aceste condiţii, obligaţia noastră este să facem verificări, pentru a vedea dacă există cineva în familia extinsă, un bunic, un unchi, o mătuşă, un frate adult, şi să instituim măsurile de protecţie specială, adică plasament la familia respectivă. Dacă nu există nimeni, instituim noi măsuri de protecţie specială la un asistent maternal profesionist. În ceea ce priveşte mămicile, majoritatea sunt de etnie romă”, a declarat specialistul, pentru „Cuget Liber”.



Pe de altă parte, pe o altă secţie, la Pediatrie, ajung la spital alţi copii mai mari, bolnavi, iar mămicile, pentru că au acasă şi alţi copii, nu pot sta internate cu ei. „În astfel de situaţii, spitalul ne sesizează, prezentându-ne o situaţie de copil părăsit”, a adăugat Simona Simionescu. Ea a precizat că, de-a lungul timpului, au avut cazuri de mămici cu câte 12-15 copii, care devin chiar bunici în jurul vârstei de 35 de ani. Cele mai multe locuiesc în Castelu, dar şi în Medgidia, Cobadin, Mangalia. Ba chiar sunt mame care nasc copil după copil şi fac cu toţi la fel, îi abandonează. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.2736 secunde