Dizabilitatea nu este o barieră nici în mediul rural! Centru de zi şi locuinţe protejate în satul Dorobanţu

286
Dizabilitatea nu este o barieră nici în mediul rural! Centru de zi şi locuinţe protejate în satul Dorobanţu - fondcaravana12-1651081696.jpg
Proiectul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, „Dizabilitatea nu este o barieră” continuă şi luna aceasta, cu o caravană care are ca scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative, precum locuințele protejate și centrele de zi de recuperare.

În acest context, recent, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unității administrativ-teritoriale din localitatea Topalu care vor beneficia de serviciile ce vor fi oferite în cadrul Centrului de zi care se va înființa în satul Dorobanțu, comuna Nicolae Bălcescu, alături de trei locuințe protejate.

Scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare, dar și la beneficiile înființării de noi centre de zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială, în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pentru copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, adică despre fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară.

În ceea ce privește obiectivul proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră”, ce vizează caravanele de informare legate de crearea serviciilor alternative de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități prin înființarea locuințelor protejate și a centrelor de zi de recuperare, factorii de decizie din localitatea Topalu au fost informați cu privire la beneficiile extinderii serviciilor de terapie gratuite de care persoanele cu dizabilități din aceste comunități pot beneficia. De asemenea, comunitatea beneficiază și de faptul că se vor crea noi locuri de muncă (posturi de infirmier pentru locuințele protejate și alte posturi diferite pentru Centrul de zi).

Totodată, la Nicolae Bălcescu este în curs de finalizare construcția a trei Locuințe Protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare. În plus, sunt în stadiu final reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care va funcționa un Centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate. Astfel, pe lângă locuințele protejate și centrul de zi din comuna Nicolae Bălcescu, serviciile se vor extinde și în Chirnogeni, Topraisar, Băneasa și Negru Vodă. În total, valoarea proiectelor implementate de DGASPC Constanța în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin reducerea capacității centrelor mari și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire depășește 26 de milioane de lei, din care peste 13,6 milioane de lei reprezintă cofinanțarea susținută de Consiliul Județean Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4503 secunde