Se caută angajaţi la Protecţia Copilului! "Avem deficit de personal"

16157
1

Articole de la același autor

Pentru cei care nu ştiu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa este acea instituţie care oferă asistență și sprijin atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, persoane care au nevoie de ajutor, abuzate, marginalizate sau cu dizabilități. Altfel spus, misiunea instituției este de a asigura persoanelor domiciliate în judeţul nostru un sistem de asistență socială care să răspundă nevoilor identificate și să le ofere siguranţa de care au nevoie.

Ca toate instituţiile similare din ţară, şi DGASPC Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, face tot posibilul pentru a le oferi beneficiarilor săi cele mai bune condiţii de trai.

Iar toate acestea în condiţiile în care există un deficit de personal, fiind nevoie de asistenţi sociali, infirmiere, educatoare, psihologi etc. Din păcate, deşi de-a lungul timpului au fost organizate tot felul de concursuri pentru ocuparea acestor posturi, participanţii la ele nu au reuşit să le promoveze. Aşa se face că, în prezent, direcţia numără doar 1.640 de angajaţi şi figurează 1.951 pe organigramă.

Oricum, trecând peste acest aspect, ne-a declarat Anca Ghiţulescu, director executiv pe linia de persoane adulte cu dizabilităţi, sistemul se află într-un plin proces de restructurare, motiv pentru care au accesat cinci proiecte de interes naţional (PIN). Este vorba despre programe de interes naţional, care au ca scop înfiinţarea de locuinţe protejate şi reabilitarea unor clădiri, pentru a deveni centre de zi. „Avem şi un proiect POCU, prin intermediul căruia sprijinim beneficiarii, în vederea realizării tranziţiei către comunitate. Aceste proiecte le avem la Nicolae Bălcescu, Băneasa, Topraisar, Negru Vodă şi Chirnogeni. La Nicolae Bălcescu şi Chirnogeni sperăm ca până la sfârşitul anului să le punem în funcţiune, inclusiv centrele de zi, aici fiind vorba despre 70 de persoane. Acestea sunt din centrele vechi, unde se asigură tranziţia către comunitate. În ceea ce-i priveşte pe beneficiari, aceştia au între 18 şi 100 de ani, dar pentru locuinţele protejate sunt eligibile numai persoanele între 18 şi 62 de ani”, a precizat aceasta. De asemenea, se are în vedere finanţarea pentru reabilitarea unui centru de zi din Techirghiol.

Proiecte împotmolite din cauza banilor

Directorul a adăugat că, la acest moment, DGAPSC face tot posibilul să finalizeze toate proiectele demarate în anii trecuţi, inclusiv pe cele din pandemie. Între timp, unele au bătut pasul pe loc, pentru că au fost probleme cu terenurile, cu costurile ridicate la materiale, care le-au dat peste cap. În plus, pandemia a bulversat totul, iar apoi preţurile la materiale şi nu numai au crescut foarte mult. „Toate proiectele au fost construite pe un anumit ghid şi depuse din 2018, 2019, ele fiind elaborate şi mai devreme. Deci, ghidurile de implementare s-au depus atunci, dar preţurile s-au triplat între timp, motiv pentru care sperăm la o suplimentare a finanţării pentru a le finaliza”, a mai spus directorul.

Chiar şi în aceste condiţii, şi pe partea de copii, au în derulare patru proiecte mari, pe dezinstituţionalizare şi închidere a centrelor de capacitate mare. În prezent, se construiesc şi două case în fiecare locaţie, la Medgidia, Mangalia, Lumina şi Murfatlar. De asemenea, toate se leagă de câte un centru de zi, care se adresează atât copiilor din case de tip familial, cât şi celor din comunitate. În paralel, mai există două proiecte pentru informarea comunităţii, pentru asigurarea tranziţiei către comunitate şi către casele de tip familial pe care le construiesc.

„Acest proces de dezinstituţionalizare este valabil atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Dacă pentru copii se închid anumite centre, avem două clădiri care ne rămân. În scopul procesului de dezinstituţionalizare pe partea de adulţi, clădirile le vom transforma în centre pentru ei, de îngrijire şi asistenţă şi centru de reabilitare, asta în condiţiile în care avem foarte multe cereri pentru instituţionalizare (151). Pentru a accesa sistemul, solicitanţii trebuie să fie încadraţi în grad de handicap şi să se afle într-o situaţie de marginalizare socială. Acestea sunt cazurile cele mai urgente. Dacă au familii, încercăm să identificăm alte soluţii”, a subliniat Anca Ghiţulescu.

Desigur, pe lângă activitatea din centre, DGASPC se ocupă şi de adopţiile copiilor care provin din aceste centre. Astfel că, a precizat aceasta, la Constanţa, avem peste 150 de familii care se află, la acest moment, în evaluări, care sunt în aşteptare pentru a adopta un copilaş. „În judeţul nostru a existat întotdeauna interes pentru aşa ceva, iar grupa de vârstă 0-4 ani este cea mai căutată. La momentul actual, procedura de adopţie durează minimum un an, un an şi jumătate. Tot ce ne dorim noi este să găsim mereu o familie potrivită pentru copil”, a declarat aceasta.



Comentează știrea

marin
24 iunie 2022
carmen

o stire de 2 lei carmen e directoare,,. pnl daya nu vine lumea la angajare

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7083 secunde