Câtă mizerie! Satul de Vacanţă, o dezamăgire la început de sezon estival

5790
2
Cu ani buni în urmă, Satul de Vacanţă din Constanța reprezenta un extraordinar punct de atracţie pentru turiştii sosiţi pe litoralul românesc, locul în care găseai ceva de făcut pentru toţi membrii familiei, începând cu cei mici şi terminând cu cei mari. Fiecare se distra, se relaxa, şi toată familia putea servi ceva la unul dintre restaurantele din zonă. Din păcate, la acest moment, deşi ne apropiem încet-încet de jumătatea lunii iunie, acest loc este o dezamăgire totală.





Reporterii cotidianului nostru au străbătut dintr-un capăt într-altul Satul de Vacanţă, care, din păcate, numai a vacanţă nu aduce, în prezent. Majoritatea localurilor au, încă, lacătul pe uşi, ori, dacă sunt deschise, duc lipsă de clienţi. Mai mult decât atât, în toiul verii, cimentul este, în continuare, răscolit de către muncitori, acest lucru făcând dificilă deplasarea populaţiei în zonă. Apoi, magazinele, şi ele, foarte multe închise, au obloanele trase, deci nu aveţi de unde să vă cumpăraţi vreun suvenir sau un costum de baie, un prosop de plajă ori ce mai este nevoie pe litoral, într-o zi caldă de concediu. Cândva raiul caruselelor, al tiribombelor, locul pare acum, mai degrabă, părăsit. Pe ici-colo, doar câte o terasă încearcă să îşi atragă clienţii, dar lumea este rezervată să intre, întrucât acolo unde nu există rulaj mare de marfă. „Eu merg de două zile la plajă cu nepoţelul meu. Nu îi cumpăr nimic de pe aici. Doamne-fereşte de vreo toxiinfecţie alimentară. Poate îi iau ceva când o fi mai multă lume, dar acum îmi este teamă”, ne-a mărturisit Elena G. Şi de parcă nu era de ajuns, la toate acestea se adaugă un peisaj mai mult decât deplorabil, întregit de canalul plin de mizerii care face legătura între lacurile Siutghiol şi Tăbăcărie.



„Îţi este şi scârbă să te uiţi la apa asta murdară. Cu 25 de ani în urmă, îți era mai mare dragul să te oprești aici preț de câteva minute. Era un peisaj plăcut. Ce să vezi acum? Gunoaiele. Și anul trecut erau foarte multe, dar acum depășesc orice limită”, ne-a declarat George M., un turist cazat în staţiunea Mamaia.





Poate n-o fi toxică şi periculoasă, dar apa este clar scârboasă

Vă întrebaţi cât de periculoasă este, însă, această apă? În principiu, este o apă care stagnează, o zonă puţin adâncă, dar care a generat o uimitoare explozie algală. „Ea nu este toxică, deşi există în lume şi astfel de alge, dar aici nu este cazul. Nu este toxică, dar cu acumularea deşeurilor umane, de la pluvial, de la vântul care aduce mizeriile din zonele adiacente, ea poate deveni şi periculoasă, dar, în general, nu este. Apele sunt mâloase şi, beneficiind de temperaturile calde şi lumină pe timpul verii, formează substanţa organică ce se degradează, se distruge, putrezeşte, cade pe fundul apei. Aşa se formează mâlul, dar acesta este un fenomen natural. Din nefericire, pentru peşti, aceste ape eutrofizate sunt periculoase pe timpul nopţii, pentru că ele consumă oxigen noaptea. Substanţele care se degradează consumă, de asemenea, tot oxigen. Astfel, se reduce oxigenul din apă, producând moartea peştilor într-o astfel de apă, dacă nu au unde să se retragă. În condiţii normale, ei vin, se hrănesc, îşi depun icrele (puietul rezistă şi la un nivel mai mic de oxigen) şi se retrag în alte zone. Deci, acestea sunt şi zone de reproducere, dar pot deveni, în acelaşi timp, şi periculoase, prin transformarea apei într-o baltă anoxică, fără oxigen sau cu o cantitate prea mică, ce nu îi mai permite viaţa”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe medicale veterinare. Oricum, chiar dacă nu este toxică ori periculoasă, clar este scârboasă.



Şi, sigur, atât constănţenii, cât şi turiştii sosiţi pe litoral (puţini la număr, ce-i drept, deocamdată) sunt deranjați de aspectul lacului cu pricina şi, bineînţeles, de mirosul pestilenţial pe care acesta îl emană. Oamenii sunt dezamăgiţi de imaginea deplorabilă în care acesta se află, la momentul actual, aici fiind necesare ample acţiuni de curățare și, probabil, decolmatare a apei. Ca urmare, spre deosebire de anii trecuţi, ochii celor care traversează poduleţul ce leagă acest loc de restul staţiunii Mamaia, dar mai ales Satul de Vacanţă nu se mai îndreaptă spre lac şi rar privesc în jos la apa îmbâcsită şi plină de gunoaie. De la distanţă, se poate vedea cu ochiul liber că unele gunoaie provin de la cei rău intenţionaţi, care aruncă în lac absolut tot ce poftesc, de la peturi la ambalaje de napolitane, ciocolată, până la alte gunoaie de care vor să scape şi pentru care le este lene să caute o pubelă de gunoi. De fapt, acest lac, cu care ne puteam mândri cu ani şi ani în urmă, s-a transformat într-un mare coş de gunoi.




Deci, Satul de Vacanţă nu mai poate fi considerat, nicidecum, un loc polivalent, plin de culoare, în care turiştii să se poată plimba. De departe, cel puţin la acest moment, atracţia pentru acest loc este redusă şi nici măcar trenuleţele şi caruselurile pentru cei mici, dar şi celelalte instalaţii pregătite să ofere senzaţii tari nu prea au căutare. Cine ştie, poate în perioada ce urmează, vor apărea şi clienţii. Asta rămâne de văzut! 





Comentează știrea

fani
8 iunie 2022
hotia

Ceva normal ! Mizeria s-a instalat in administratia orasului cu sprijinul Institutiilor care se fac ca ploua ...asta-i rezultatul .

gigi
26 iulie 2022
blocuri...

nu asta e miza! toti asa zisii propitari vor sa darime casele si sa faca blocuri ! satul de vacanta o sa dispara ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3137 secunde