Mamografii gratuite pentru depistarea cancerului de sân, la Constanţa

334

Articole de la același autor

Veste bună pentru constănţencele cu posibilităţi financiare reduse care doresc să îşi facă o mamografie gratuită la sân. Timp de trei săptămâni, un mamograf digital mobil va ajunge în mai multe localități din mediul rural, în cadrul proiectului „Oncofem”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași. În prima zi, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar s-a aflat luni, 1 august, în zona Farului Genovez, din vecinătatea Cazinoului din Constanţa, unde au fost investigate, deja, 30 de femei.





În perioada imediat următoare, mamograful digital mobil va poposi în localități precum Castelu, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Cogealac, Crucea, Cobadin, Cumpăna sau Amzacea. Mamografiile sunt efectuate în condiţiile în care, conform datelor oficiale cuprinse în Planul Național de Combatere a Cancerului, document lansat la începutul acestui an, România și Polonia sunt singurele state membre UE care nu reușesc să reducă mortalitatea produsă de cancerul de sân, tocmai din cauza ineficienței sau absenței programelor de depistare precoce a acestei afecțiuni.

În România, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer întâlnit la populația feminină și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. Drept urmare, lipsa unui program de screening populațional organizat pentru cancerul de sân generează un număr relativ mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală. De exemplu, pe plan local, datele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa arată că numai în primele şase luni ale anului 2022, în judeţul nostru, au fost înregistrate 3.250 cazuri de cancer de sân.



Din păcate, rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 75%, în România, comparativ cu 83% în UE, în condițiile în care unele cazuri din mediul rural românesc nu sunt incluse în statistică, pentru că în aceste zone există femei care nu ajung niciodată la un medic specialist.

„Proiectul este implementat de un an şi se adresează femeilor din zonele defavorizate, grupul ţintă fiind format din femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani fără o zi, care îşi doresc să facă un screening pentru cancer de sân. Vrem ca persoanele din mediul rural să ştie că suntem la Constanţa şi că ne vom deplasa acolo unde sunt solicitări. Ne vom afla în judeţ timp de aproximativ trei săptămâni, vineri seara unitatea mobilă va fi lăsată în dreptul unei primării sau al poliţiei, pentru a fi în siguranţă. Mamografiile au o dublă citire, iar dacă rezultatul este pozitiv, femeia este chemată la investigaţii suplimentare, ecografie, puncţii mamare ghidate sau intervenţii chirurgicale. Într-o singură zi, pot fi efectuate în jur de 55-58 investigaţii, care durează câte 15 minute”, a declarat directorul Institutului Regional de Oncologie Iași, Mirela Grosu.



Precizăm că screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a detecta prezența cancerului. Deși screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariția acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii și astfel este mai ușor de tratat. Pentru că testările se fac cu sprijinul Primăriei Constanţa, i-am solicitat viceprimarului Ionuţ Rusu, punctul de vedere. El a declarat că această „caravană pe roţi” are tot sprijinul de care are nevoie, în condiţiile în care prevenţia salvează vieţi, într-un final. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0156 secunde