Covidul nu ne dă pace! "Sunt tot mai multe paturi de spital ocupate de pacienţi cu simptome specifice"

1289
Numărul cazurilor de Covid-19 a început să ia amploare în întreaga ţară, iar cadrele medicale se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu virusul Sars-CoV-2 și, desigur, a numărului de pacienți la terapie intensivă. În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că evoluţia actuală a bolii este în atenţia autorităţilor de sănătate publică.

Numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.339 cazuri noi de persoane infectate cu Sars-CoV-2. Mai grav este că, susţine ministrul, secţiile de terapie intensivă trebuie să se pregătească pentru un număr ridicat de cazuri. Tocmai de aceea, a subliniat Rafila, se impune luarea unor măsuri decente de prevenţie, recomandate, individuale care au şi efect asupra comunităţii. Pe plan local, cadrele medicale au început să aibă de-a face cu tot mai mulţi bolnavi cu Covid. De exemplu, în cursul zilei de joi, 28 iunie, judeţul Constanţa înregistra o incidenţă de 4,94 cazuri la mia de locuitori, iar municipiul Constanţa, o rată de 7,22. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), pe parcursul lunii iulie, au fost înregistrate în judeţ 6.234 cazuri, din care 1.279 sunt pacienţi reinfectaţi.

Cum spuneam, cifrele sunt deja îngrijorătoare, motiv pentru care spitalele din judeţ vor fi nevoite să ia, cât de curând, noi măsuri. Deocamdată, cifrele stau în felul următor în unităţile sanitare constănţene: la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), din 12 paturi de ATI, trei sunt ocupate, iar din celelalte 24 paturi Covid adulţi, 16 sunt ocupate. În ceea ce-i priveşte pe cei mici, din cele zece pentru copii, acestea sunt ocupate în totalitate.

La Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, din 33 paturi, nouă sunt ocupate, la Spitalul Medgidia toate cele zece paturi sunt ocupate, iar şase din cele 12 pentru copii, şi ele. Şi aici sunt cazuri grave, secţia ATI (patru locuri) fiind ocupată în procent de 100%. La Spitalul Municipal Mangalia, în 19 paturi din 20 există bolnavi. Directorul instituţiei, Alina Dan, ne-a declarat că personalul medical lucrează la foc continuu. „Zilnic, se prezintă la spital persoane care manifestă simptome specifice Covid. Partea bună este că mulţi dintre ei nu au forme grave de boală, dar tot au nevoie de evaluări şi tratament. Acum avem 30 de paturi pentru aceşti pacienţi, dar vom trece la 40 de paturi în perioada următoare”, a precizat managerul.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, directorul instituţiei, dr. Claudia Cambrea, a precizat că, la ei, s-a redeschis, de curând, şi secţia de boli infecţioase I Adulți, cu 23 de paturi. „Ca urmare, la acest moment, spitalul dispune de 91 de paturi funcționale, iar 19 sunt pe Covid. Din cele 19 paturi, 12 sunt deja ocupate. Totodată, am sesizat o creştere a numărului de prezentări inclusiv la centrul de evaluare Covid, unde joi, 28 iulie, de exemplu, personalul medical a înregistrat 44 de cazuri”, ne-a declarat managerul. Deocamdată, nu sunt pacienţi internaţi la Spitalul Orăşenesc Hârşova şi la Spitalul Militar Constanţa.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii vă recomandă purtarea măştilor de protecţie în spaţiile aglomerate şi igiena atentă a mâinilor şi dezinfectarea acestora cu o soluţie care conține cel puțin 60% alcool.Pagina a fost generata in 0.3687 secunde