Ce soartă va avea personalul medical angajat în perioada stării de alertă

1298
Ce soartă va avea personalul medical angajat în perioada stării de alertă - fondangajati-1649359411.jpg
Pandemia de Covid-19 a crescut şi numărul de angajaţi din spitale, ambulanță, dar și în cadrul direcţiilor de sănătate publică, și asta nu doar la nivel local, ci și național. Din păcate, angajarea lor s-a făcut pe o perioadă determinată de timp, respectiv până la expirarea stării de alertă. Ce se va întâmpla, însă, cu toți acești oameni? Ce soartă vor avea?

Recent, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care le permite acestora să rămână în sistem, chiar dacă au fost angajați fără concurs pe perioada stării de alertă. Atenţie, însă! Ei pot rămâne pe posturi numai în urma promovării unui examen. Ca urmare, medici, asistenți medicali sau alte categorii de personal care au avut contracte de muncă valabile doar în starea de alertă, care au ajutat sistemul să facă faţă fluxului de bolnavi din pandemie, vor fi salvați, acum, de lege. Vestea bună a fost confirmată de directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ), Cristina Schipor. „S-a promulgat legea necesară și se va susține examen la care va participa cine dorește să lucreze în continuare la noi. Ne dorim ca ei să își desfășoare activitatea aici, întrucât au fost angajați tocmai pentru că era nevoie de ei. Nu vrem să ne lipsim de serviciile lor. Aceste persoane ne sunt suficiente pentru a ne desfăşura activitatea corespunzător, dar fără ei ar fi o problemă. Până acum, ei au fost implicați în toate activitățile direcției, vamă, anchete epidemiologice, mediu, oriunde a fost nevoie”, a precizat aceasta.

Potrivit președintelui Sindicatului „Sanitas”, filiala Constanța, Nicolae Manea, în cazul celor care au fost angajați în baza Legii 55/2020 şi conform legii publicate în Monitorul Oficial, acestora, şi aici ne referim la cei angajaţi la DSP, li se prelungește contractul pentru o perioadă de 90 de zile.

„Sunt discuții avansate pentru un nou act normativ care să le aloce locurile repartizate pe perioada stării de alertă și sperăm ca în cel mai scurt timp, până apare acel ordin al ministerului, de reglementare al examenului, adică în 30 de zile, să apară și acel act normativ, care să spună foarte clar că acele locuri rămân, în continuare, în structura DSP-ului. Acestea sunt negocierile despre care se discută, la acest moment, între structura Federației Sanitas și Ministerul Sănătății. Ar fi păcat să pierdem acești oameni. În momentul în care ne-am confruntat cu situația aceasta pandemică, acum valul de refugiați, toate aceste lucruri au arătat că DSP-ul este, ca structură, subdimensionat. Mă bucur că guvernanții și-au dat seama de acest lucru și vor să aloce aceste locuri pe o perioadă nedeterminată de timp. Primul pas, trebuie să aloce pe o perioadă nedeterminată aceste locuri și, doi, să se organizeze, conform legii, un examen, nu concurs. Se vor pune niște condiții de către Ministerul Sănătății, probabil, nota de promovare să fie 7, plus alte cerințe și cine va promova va rămâne angajat pe acel post. Restul locurilor pot fi scoase la concurs”, a declarat preşedintele „Sanitas”, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1213 secunde