Sărăcie lucie în numeroase familii din România. Peste 1,5 milioane de copii, afectați de izolarea socială

141
Sărăcie lucie în numeroase familii din România. Peste 1,5 milioane de copii, afectați de izolarea socială - fondsaracie-1666633621.jpg

Articole de la același autor

La acest moment, țara noastră ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană, în ceea ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. Statisticile Organizației „Salvați Copiii România” arată că 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și nu numai.

De exemplu, în ianuarie 2021, peste 286.150 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2019/2020 a fost de 1,3%, ceea ce înseamnă aproximativ 20.878 de elevi. Pentru a preveni și corecta abandonul școlar, Organizația „Salvați Copiii România” lucrează direct în comunitățile vulnerabile și a dezvoltat un model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, model ce va fi aplicat într-o primă etapă în cadrul proiectului dedicat elevilor din învățământul primar și gimnazial din orașul Pantelimon și comuna Glina, județul Ilfov. Proiectul își propune îmbunătățirea competențelor profesionale în domeniul educației nonformale în sistem outdoor pentru 37 de cadre didactice angajate în unitățile de învățământ partenere în proiect și stimularea participării la educație și reducerea riscului de părăsire timpurie a școlii pentru 321 de elevi din ciclul primar și gimnazial pe baza furnizării de programe de educație nonformală în sistem outdoor, cu accent pe elevii în situații vulnerabile.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că România rămâne o țară a șanselor inegale, în condițiile în care acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural. Din păcate, cel mai dramatic este că sărăcia educațională se transmite între generații: transferul social este minim spre imposibil, adică un copil născut într-un mediu defavorizat va putea doar greu și cu eforturi supraomenești să își îmbunătățească viața. Mai grav este că zeci de mii de copii nu merg deloc la şcoală. Mai mult decât atât, inegalitățile dintre copiii din mediul urban și rural se adâncesc şi în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale - elevii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub 5, față de cei de la școlile din urban.

Totodată, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2863 secunde