Susţineţi dotarea maternităţilor prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit!

10344
Susţineţi dotarea maternităţilor prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit! - fondmortalitate2-1677524304.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, țara noastră se confruntă cu cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, respectiv 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană. Totodată, și mortalitatea maternă a crescut cu 60%, în 2021, față de anul precedent.

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020, la 51 anul următor, o creștere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizația „Salvați Copiii România” atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.

Specialiștii spun că, potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021. Astfel, numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16.5‰ în 2020 la 31,6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15,1‰ în anul 2020 la 24,5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

Din această cauză, Organizația „Salvați Copiii România” va intensifica în următoarele trei luni dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară, pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante. Ne referim la ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului. Doar în 2022, „Salvați Copiii” a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

„Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, lansăm un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii România”. Ea este de părere că toate aceste consecințe ale pandemiei sunt agravate de lipsa accesului la asistență medicală de specialitate și slaba dotare a multor maternități și secții de Terapie Intensivă neonatale din țară. Toate aceste situaţii duc la drame, de la mamele care mor înainte de a-și ține copilul în brațe, la nou-născuți cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenției duce la deces. De aceea, se face un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a spitalelor din România. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.81 secunde